Bez dozvole ostalo 9.400 komada oružja

Danijela Stokanić
Bez dozvole ostalo 9.400 komada oružja

Banjaluka - Oružne listove ove godine u Republici Srpskoj zamijenilo je 12.405 vlasnika vatrenog oružja, dok se sa kaznom ili oduzimanjem revolvera ili puške suočava 9.422 građana koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu.

Prvobitni rok za zamjenu oružnih listova bio je kraj prošle godine, međutim, na zahtjev vlasnika oružja, on je produžen do 30. juna.

Stanovnike RS koji nisu predali zahtjev za dobijanje validne dozvole za posjedovanje oružja, osim zaštitne mjere oduzimanja oružja, očekuje i kazna od 1.200 do 1.500 KM.

Kako su objasnili u MUP-u RS u pojedinim organizacionim jedinicama postupci zamjene oružnih listova još nisu okončani, što znači bi broj zamijenjenih dozvola mogao da bude i viši.

- Zbog složenosti postupaka ili velikog broja podnesenih zahtjeva oružni listovi nisu uručeni svim vlasnicima oružja, tako da postupci nisu sprovedeni kroz službene evidencije - kazali su u MUP-u dodavši da je zamjena oružnih listova za oružje za ličnu bezbjednost unazad nekoliko godina zakonska obaveza.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić naveo je više razloga zbog kojih građani koji posjeduju oružje bojkotuju zamjenu oružnih listova.

- Mnogi stanovnici oružne listove, koji su nekada bili trajnog karaktera, nisu produžili iz finansijski razloga. Međutim, problem je skriveno, potpuno nelegalno oružje, zaostalo iz rata, koje stanovnici drže u kojekakvim zemunicama - kazao je Ćeranić.

Oružni list za oružje za ličnu bezbjednost izdaje se sa rokom važenja od deset godina, osim za osobe starije od 65 godina kojima se oružni list izdaje trajno. Uz zahtjev za izdavanje oružnog lista bilo je potrebno priložiti dokaz o porijeklu oružja, dokaz o uplaćenoj taksi za rješavanje zahtjeva u iznosu od 30 KM, dokaz o uplati naknade za obrazac oružnog lista od 20 maraka, te ljekarsko uvjerenje.

Kako bi koliko-toliko olakšali legalizaciju oružja, Zavod za medicinu rada i sporta RS snizio je i cijenu ljekarskog uvjerenja za 20 maraka.

Oružani list u junu produžio je Banjalučanin Radenko Mišić, koji se, kako priznaje jedno vrijeme dvoumio da li da to učini.

- Poznajem nekoliko ljudi koji nisu produžili oružni list, jer smatraju da za tim nema potrebe, zato što posjeduju dokaz o porijeklu oružja - rekao je Mišić.

Oružni list

Prema Zakonu o oružju i municiji RS, oružni list je isprava na osnovu koje se drži i nosi oružje, a u kome su navedeni podaci o oružju i njegovom vlasniku. Novi Zakon o oružju i municiji RS stupio je na snagu u aprilu 2016. godine. Samo godinu ranije od stanovništva je oduzeto 22 kilograma eksploziva, 305 pušaka i 83 pištolja, kao i 891 komad minsko-eksplozivnih sredstava i 32.543 komada municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana