Besplatno studiranje u Rusiji i naredne školske godine

Agencije
Besplatno studiranje u Rusiji i naredne školske godine

Banjaluka - Oko 50 studenata sva tri ciklusa studija iz BiH i naredne školske godine moći će da besplatno studiraju na visokoškolskim ustanovama u Rusiji, uz besplatan smještaj i mjesečni džeparac, zahvaljujući stipendijama Vlade Rusije koje su večeras predstavljene u Banjaluci.

Aplikacije u martu i aprilu mogu podnijeti studenti svih fakulteta, kao i srednjoškolci koji naredne godine završavaju školovanje, a među uslovima su i starosna granica od 27 godina, te dobar prosjek ocjena, rečeno je na prezentaciji koju su organizovali Srpsko-rusko prijateljstvo "Bratstvo" i Ambasada Rusije u BiH.

Predsjednik "Bratstva" Rajko Ćulibrk rekao je da se ova promocija u Banjaluci organizuje četvrti put i da će opšti uslovi, koji nisu striktni, biti objavljeni na internet stranicama društva i ruske Ambasade, kada konkurs bude zvanično otvoren.

"U ovom trenutku nije objavljen tačan broj mjesta za narednu školsku godinu, ali na osnovu iskustva znamo da su opšti uslovi isti kao i prethodne godine", kaže Ćulibrk.

On je dodao da su među kriterijumima za izbor stipendista prosjek studiranja, naučno-istraživački rad u njihovim prethodnim studijama i kvalitet teze, ukoliko je riječ o postdiplomskim studijama.

"Studenti ne plaćaju školarinu, koja na pojedinim fakultetima iznosi više od 10.000 dolara i besplatan im je boravak u studentskim domovima. Kada je riječ o troškovima života, oni moraju da ih finansiraju samostalno, najčešće posredstvom studentskih poslova", rekao je Ćulibrk.

Prema njegovim riječima, najveće interesovanje za stipendije pokazuju studenti akademije umjetnosti, pravnog i ekonomskog fakulteta i studenti ruskog jezika.

Ataše za kulturu Ambasade Rusije u BiH Ana Ivljeva rekla je da mogućnost besplatnog studiranja u Rusiji povećava mogućnost razvoja bilateralnih odnosa u privredi i kulturi.

Ona je dodala da su prošle godine 52 studenta iz BiH otišli na različite nivoe studija u Rusiji, od kojih je većina bila iz Republike Srpske.

Prema njenim riječima, svake godine prijavljuje se sve više zainteresovanih studenata, a oni koji trenutno studiraju u gradovima širom Rusije su zadovoljni.

Student ruskog jezika Lara Tomić, koja je na studije u Moskvu otišla prije dvije godine, kaže da je to mogućnost da se student usavrši u budućoj profesiji, ali i kao ličnost.

"Svim mladim ljudima bih toplo preporučila da iskoriste ovu priliku, jer se ne pruža često, a dobijaju mogućnost da studiraju u državi u kojoj je obrazovanje na visokom nivou", rekla je Tomićeva.

Aplikacije zainteresovanih studenata treba poslati ruskom Ministarstvu kulture, koje odlučuje o izboru stipendista, a nastava, u zavisnosti od fakulteta, počinje od prvog do 15. septembra naredne godine.

Prezentacija je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana