Бесплатно студирање у Русији и наредне школске године

Агенције
Бесплатно студирање у Русији и наредне школске године

Бањалука - Око 50 студената сва три циклуса студија из БиХ и наредне школске године моћи ће да бесплатно студирају на високошколским установама у Русији, уз бесплатан смјештај и мјесечни џепарац, захваљујући стипендијама Владе Русије које су вечерас представљене у Бањалуци.

Апликације у марту и априлу могу поднијети студенти свих факултета, као и средњошколци који наредне године завршавају школовање, а међу условима су и старосна граница од 27 година, те добар просјек оцјена, речено је на презентацији коју су организовали Српско-руско пријатељство "Братство" и Амбасада Русије у БиХ.

Предсједник "Братства" Рајко Ћулибрк рекао је да се ова промоција у Бањалуци организује четврти пут и да ће општи услови, који нису стриктни, бити објављени на интернет страницама друштва и руске Амбасаде, када конкурс буде званично отворен.

"У овом тренутку није објављен тачан број мјеста за наредну школску годину, али на основу искуства знамо да су општи услови исти као и претходне године", каже Ћулибрк.

Он је додао да су међу критеријумима за избор стипендиста просјек студирања, научно-истраживачки рад у њиховим претходним студијама и квалитет тезе, уколико је ријеч о постдипломским студијама.

"Студенти не плаћају школарину, која на појединим факултетима износи више од 10.000 долара и бесплатан им је боравак у студентским домовима. Када је ријеч о трошковима живота, они морају да их финансирају самостално, најчешће посредством студентских послова", рекао је Ћулибрк.

Према његовим ријечима, највеће интересовање за стипендије показују студенти академије умјетности, правног и економског факултета и студенти руског језика.

Аташе за културу Амбасаде Русије у БиХ Ана Ивљева рекла је да могућност бесплатног студирања у Русији повећава могућност развоја билатералних односа у привреди и култури.

Она је додала да су прошле године 52 студента из БиХ отишли на различите нивое студија у Русији, од којих је већина била из Републике Српске.

Према њеним ријечима, сваке године пријављује се све више заинтересованих студената, а они који тренутно студирају у градовима широм Русије су задовољни.

Студент руског језика Лара Томић, која је на студије у Москву отишла прије двије године, каже да је то могућност да се студент усаврши у будућој професији, али и као личност.

"Свим младим људима бих топло препоручила да искористе ову прилику, јер се не пружа често, а добијају могућност да студирају у држави у којој је образовање на високом нивоу", рекла је Томићева.

Апликације заинтересованих студената треба послати руском Министарству културе, које одлучује о избору стипендиста, а настава, у зависности од факултета, почиње од првог до 15. септембра наредне године.

Презентација је одржана на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана