Bema za rođendan pokreće svoj brend

Željka Kokot
Bema za rođendan pokreće svoj brend

Banjaluka - Fabrika obuće "Bema" jedan je od banjalučkih kolektiva u kome se brujanje mašina i žamor radnika godinama ne gasi, a nakon 11 godina proizvodnje za inostrano tržište, počeće da obuvaju i stanovnike RS.

Proizvodnja visokokvalitetne obuće, proširenje proizvodnje, konstantno uvođenje novih modela, pokretanje sopstvenog brenda, rad za dokazane svjetske kompanije i društveno odgovorno poslovanje glavni su postulati poslovne politike "Beme" od njenog osnivanja prije 11 godina.

- Ponosan sam na rezultate koje smo ostvarili u proteklih 11 godina. "Bema" se konstantno razvija i povećava proizvodnju i broj zaposlenih. Ponosan sam i na to što ispunjavamo sve obaveze prema državi i radnicima - kaže direktor "Beme" Marinko Umičević.

Razvojni put "Beme" dobiće novu stranicu krajem avgusta od kada će kvalitetne cipele domaće proizvodnje biti dostupne i stanovnicima Srpske. Cipele će, kako ističu u "Bemi", moći da kupe po povoljnim cijenama u prvoj prodavnici koja će biti otvorena u krugu fabrike.

- Već smo napravili oko 5.000 "bemica". Godišnja proizvodnja trebalo bi da iznosi između 30.000 i 35.000 pari. Takođe, pravićemo velike brojeve obuće, a u sklopu prodavnice omogućićemo svima koji ih obuvaju da ostave otisak stopala po kome će biti pravljen željeni model cipele po mjeri - kaže Umičević.

"Bema" je već poznata po tome što je obula mnoge poznate ličnosti, a taj niz biće nastavljen u Rusiji, na čijem tržištu bi uskoro trebalo da se pojavi.

- Uskoro će i ruski premijer Dmitrij Medvedev moći prošetati u svojim "benešovkama", odnosno "Beminim" cipelama koje su ime dobile po našem legendarnom bokseru Marijanu Benešu. Privredna komora RS nas je pozvala da prezentujemo svoje cipele u Moskvi, a ruska delegacija je već bila u posjeti u Banjaluci - kaže Umičević i dodaje da pregovaraju i sa stranim partnerima da premjeste proizvodnju iz Indonezije u RS.

Menadžment "Beme" planira uvođenje druge smjene, čime bi bilo omogućeno proširenje proizvodnje i zapošljavanje još 500 radnika.

- Mašine koje u popodnevnim časovima stoje na taj način bi bile u potpunosti iskorišćene - kazao je Umičević.

Govoreći o uslovima za poslovanje, Umičević ističe da im najveće probleme stvara manjak kvalifikovanog kadra, pogrešna fiskalna, carinska i naročito monetarna politika, te zloupotreba bolovanja.

- Volio bih da mogu mojim radnicima obezbijediti platu od 600 KM, ali to je nemoguće zahvaljujući maćehinskom odnosu države koja nam maksimalno otežava poslovanje. Vlasti su se oglušile o mnogobrojne zahtjeve za omogućavanje povrata PDV-a na troškove prevoza i toplog obroka radnika koji bi firmi osigurali godišnju uštedu od skoro 800.000 maraka. Veliki problem nam je i kurs domaće valute koji je fiksno vezan za evro i smanjuje konkurentnost na inostranom tržištu - kaže Umičević i dodaje da zarada od tri evra po paru ljetnih cipela danas ne vrijedi isto kao prije 11 godina.

Osvrćući se na planirano donošenje novog zakona o radu, Umičević kaže da je postojeće radno zakonodavstvo bolje nego u FBiH i Srbiji.

- Najvažnije je da dobri radnici budu nagrađeni, a neradnici kažnjeni - kaže Umičević iznoseći ideju da bi trebalo da bude vraćen predratni sistem medicine rada kako bi bio riješen problem u vezi sa bolovanjima.

Istorijat

Fabriku obuće "Bema" osnovali su 2. avgusta 2004. godine Martin Žilnik i Benjamin Fugina iz Slovenije u pogonima nekadašnje fabrike obuće "Bosna".

Nakon sanacije devastiranog objekta i nabavke mašina 147 radnika započelo je proizvodnju za poznate svjetske kupce kao što su "Shoe&Shirt" i "Paul Green", a potom je lista partnera proširena na "Janet & Janet", "Lowa", "Rohde", "Fidelio" i "Adidas", "Alpinestars", "Ciciban", "Kopitarna", "Ara", "Rems", "Hanwag" i "Legero". Obuvali su i policiju RS i pripadnike Oružanih snaga BiH.

"Bema" proizvodi sve vrste obuće - visokomodnu žensku, mušku, dječiju i sportsku obuću, treking program, kućne papuče i brizganu obuću. Firma zapošljava 1.250 radnika koji u dva proizvodna pogona u Banjaluci i Mrkonjić Gradu godišnje proizvedu oko tri miliona pari obuće koje uglavnom izvoze na tržišta razvijenih zapadnoevropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana