Беч: Устоличен епископ СПЦ Андреј

Танјуг
Беч: Устоличен епископ СПЦ Андреј

Беч - У храму Васрксења Христовог у Бечу је, у присуству политичких и вјерских представника Србије и Аустрије, устоличен епископ аустријско-швајцарски СПЦ Андреј.

Устоличењу су присуствовали, између осталих, први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, изасланик Ватикана нунције Петер Стефан Цубриген, представници дипломатског кора, као и вјерских заједница и цркава, али и многобројни православни вјерници.

Свету архијерејску литургију, у наставку, служио је патријарх српски Иринеј, уз саслужење више архијереја СПЦ и других помијесних православних цркава.

Након чина интронизације, патријарх српски Иринеј је рекао да се ради о великом историјском догађају, подсјетивши да је Свети архијерејски Сабор СПЦ прије неколико година формирао нову епархију за Аустрију, Швајцарску и Италију и да је за првог њеног епископа изабран досадашњи епископ ремезијански Андреј.

Патријарх српски Иринеј је рекао да новоизабраног епископа на новој дужности очекује велики посао, да организује епархију, црквени живот, окупи православни народ који живи у овом дијелу Европе око цркве и води путевима Светог Саве.

Такође као други задатак он је навео неговање добрих односа српског народа са државом Аустријом и њеним представницима и успостављање блиских пријатељских односа са њеном највећом вјерском заједницом римокатоличком као и са другим православним црквама и другим вјерским заједницама.

Епископ Андреј (Чилерџић) рођен је 1961. у њемачком граду Оснабрику, као други син протојереја-ставрофора Добривоја Чилерџића и мајке Маријане.

Основну школу и гимназију завршио је у Дизелдорфу, а послије матуре боравио је годину дана на Светој Гори.

Он је дипломирао на Богословском факултету СПЦ у Београду, а потом се замонашио у манастиру Високи Дечани.

У чин јерођакона рукоположио га је 1987, у храму Светог Саве у Дизелдорфу, тадашњи епископ западноевропски Лаврентије, затим у чин јеромонаха 1990.

Рукоположио га је епископ моравички и администратор епархије бачке Иринеј, а од 1992. године до избора за епископа ремезијанског био је сабрат обитељи Светоархангелског манастира Ковиља у епархији бачкој.

Од 1993. до 2005. службовао је као секретар Канцеларије за међуцрквене односе Светог Архијерејског Синода СПЦ у Београду.

У чин протосинђела произведен је 1999., а у чин архимандрита 2002. године, а за викарног епископа патријарха српског, са титулом епископа ремезијанског, изабран је на редовном засједању Светог Архијерејског Сабора СПЦ 2011..

Од 2011. он је био шеф кабинета патријарха у Патријаршији у Београду.

Архијерејски Сабор СПЦ га је на свом редовном мајском засједању изабрао за епископа аустријско-швајцарског епархије Аустрије-Швајцарске-Италије и Малте са сједиштем у Бечу.

Епархија са сједиштем у Бечу обухвата и Италију и Малту, а успостављена је 2010., након издвајања из епископије средњевропске.

Епархијом, која броји око 300.000 верника, до скоро је руководио епископ бачки Иринеј.

У Бечу СПЦ тренутно има три своја храма, и једну цркву која је недавно добијена од римокатоличке цркве, а мора још да се преуреди како би почела богослужења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана