Beba sve manje, Srpska stari

Dragana Keleč
Beba sve manje, Srpska stari

Banjaluka - Koliko se teško bračni parovi u Srpskoj odlučuju na potomstvo svjedoči statistika koja pokazuje da je iz godine u godinu i po nekoliko stotina manje beba.

Od 2000. do 2013. godine RS konstantno bilježi smanjenje broja novorođenčadi, a prema podacima Zavoda za statistiku svake godine RS je u prosjeku imala 334 beba manje. Ovaj negativan trend zabilježen je i lani kada je u prva tri kvartala rođeno 263 beba manje nego u istom periodu u 2013. godine. Odluku da postanu roditelji parovi najčešće odgađaju zbog loše materijalne situacije i nedostatka posla.

- Teško je odlučiti se na prinovu ako ne možete djetetu obezbijediti normalne uslove za život. Zato je neophodno da vlasti urade nešto u vezi stim pitanjem, ako streme ka boljem natalitetu - smatra sociolog Biljana Milošević i dodaje da mladi veoma teško dolaze do posla, pa nemaju ni sigurnost kako bi se odlučili na proširenje porodice.

S druge strane više od 5.000 porodica ima četvoro i više djece, ali one ne mogu same da utiču na rast nataliteta. Mnoge od njih žive u veoma teškim uslovima jer je više od 70 odsto tih roditelja nezaposleno.

- Nadležni veoma malo ili gotovo ništa ne rade u vezi s tim pitanjem, iako neprestano pominju kako nam je loš natalitet - istakao je predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović.

Prema njegovim riječima, za rješenje tog problema najneophodnije je uvesti obavezan dječiji dodatak za svako dijete.

- Apsurdno je da imamo ovako mali dječiji dodatak, a da pričamo o boljem natalitetu. Prvo dijete uopšte nema pravo na njega, drugo da dobija 35, treće 70, a četvrto 35, a peto i šesto i svako naredno ništa ne dobija - istakao je Radovanović i naglasio da se hitno mora ukinuti i cenzus da se u porodici ne smije imati više od 90 maraka da bi se ostvarilo pravo na dječiji dodatak.

Na akciju nadležnih za povećanje nataliteta već godinama apeluju i demografi, koji poručuju da je stanje alarmantno.

- Beba je sve manje, a sve više starih. Povećava se i starosna granica majki, a u porastu je i broj umrlih, što govori da je naš natalitet ima ozbiljan problem - kažu demografi.

Najčešća imena

Luka i Marija bila su imena koja su roditelji najčešće birali djeci u 2014. godini. Osim Luke, prema podacima Zavoda za statistiku RS, za dječake su popularna i imena Stefan, Marko i Lazar. Djevojčicama su u prošloj godini veoma često davali imena Milica, Ana i Jovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana