Beba i mladić zaraženi morbilama

Danijela Stokanić
Beba i mladić zaraženi morbilama

Banjaluka - Morbile su poslije Srbije stigle i u Srpsku, gdje je u posljednjih sedam dana malim boginjama zaraženo jednogodišnje dijete iz Vlasenice i dvadesetpetogodišnji muškarac iz Istočne Ilidže, koji nisu životno ugroženi.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zaraženi mladić, koji radi kao ugostitelj, nije vakcinisan nijednom dozom MRP vakcine, dok jednogodišnjak, koji je tokom februara bio na liječenju u Beogradu, nije primio MRP vakcinu jer je tek krajem februara napunio godinu. 

Prema kalendaru obavezne imunizacije, vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa daje se sa navršenih dvanaest mjeseci života.

Načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić istakla je da se, prema informacijama kojima raspolaže, zaraženo dijete trenutno osjeća bolje. Svi koji su bili u kontaktu sa oboljelima, kako je objasnila, stavljeni su pod zdravstveni nadzor.

- Ova dva slučaja su pojedinačna, odnosno sporadična i tako ih klasifikujemo. Ako budemo imali dva ili više povezanih slučajeva, onda prijavljujemo epidemiju matičnom domu zdravlja gdje se lice liječi - kazala je Jandrićeva.

Ona je podsjetila da je od početka epidemije u Srbiji, od oktobra prošle godine, registrovano oko 3.000 oboljelih i sedam smrtnih slučajeva.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu Janja Bojanić istakla je da je u Srpskoj lani obuhvat vakcinisanja djece bio 84 odsto u prvoj dozi vakcine, a u revakcinaciji 86 odsto, dok je u 2016. godini iznosio 74 odsto kod prve vakcine, te 84 odsto kod revakcinacije.

- Apelujem na roditelje čija djeca ulaze u period vakcinacije da ih odvedu na vakcinu, jer je to jedino ispravno što mogu učiniti - kazala je Bojanićeva.

Direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS Miodrag Marjanović smatra da antivakcinalna kampanja dovodi do povećanja broja oboljelih i smrtnosti.

- Često apelujemo na roditelje, ali antivakcinalni lobi svojim izjavama pobija sav naš trud. Slučajevi u Srbiji su alarmantni, moramo ozbiljnije krenuti sa vakcinacijom i moramo imati obuhvat djece vakcinama od najmanje 95 odsto - rekao je Marjanović.

Dodao je da su, u slučaju da se proglasi epidemija morbila, ugroženi i oni koji su vakcinisani.

- Morbile mogu izazvati upalu pluća i mozga pacijenta - kazao je Marjanović.

U razgovoru sa nadležnima u nekoliko zdravstvenih ustanova u RS saznali smo da je u proteklom periodu bilo više pacijenata sa simptomima sličnim malim boginjama. Međutim, analize krvi koje se rade u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo potvrdile su prisustvo ove bolesti u dva slučaja.

Grip

Kada je u pitanju grip, predstavnici Instituta za javno zdravstvo naveli su da epidemiološka situacija u Srpskoj nije alarmantna. Kako ističu, u protekloj sedmici evidentan je drastičan pad prijavljenih sa simptomima gripa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva.

Neki od simptoma malih boginja

* povišena temperatura

* malaksalost

* glavobolja

* groznica

* suzne oči

* sekrecija iz nosa

* suv kašalj

* proliv

* osip

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana