Беба и младић заражени морбилама

Данијела Стоканић
Беба и младић заражени морбилама

Бањалука - Морбиле су послије Србије стигле и у Српску, гдје је у посљедњих седам дана малим богињама заражено једногодишње дијете из Власенице и двадесетпетогодишњи мушкарац из Источне Илиџе, који нису животно угрожени.

Према подацима Института за јавно здравство РС, заражени младић, који ради као угоститељ, није вакцинисан ниједном дозом МРП вакцине, док једногодишњак, који је током фебруара био на лијечењу у Београду, није примио МРП вакцину јер је тек крајем фебруара напунио годину. 

Према календару обавезне имунизације, вакцина против морбила, рубеоле и паротитиса даје се са навршених дванаест мјесеци живота.

Начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство РС Љубица Јандрић истакла је да се, према информацијама којима располаже, заражено дијете тренутно осјећа боље. Сви који су били у контакту са обољелима, како је објаснила, стављени су под здравствени надзор.

- Ова два случаја су појединачна, односно спорадична и тако их класификујемо. Ако будемо имали два или више повезаних случајева, онда пријављујемо епидемију матичном дому здравља гдје се лице лијечи - казала је Јандрићева.

Она је подсјетила да је од почетка епидемије у Србији, од октобра прошле године, регистровано око 3.000 обољелих и седам смртних случајева.

Помоћница директора за медицинске послове у Институту Јања Бојанић истакла је да је у Српској лани обухват вакцинисања дјеце био 84 одсто у првој дози вакцине, а у ревакцинацији 86 одсто, док је у 2016. години износио 74 одсто код прве вакцине, те 84 одсто код ревакцинације.

- Апелујем на родитеље чија дјеца улазе у период вакцинације да их одведу на вакцину, јер је то једино исправно што могу учинити - казала је Бојанићева.

Директор Института за заштиту здравља РС Миодраг Марјановић сматра да антивакцинална кампања доводи до повећања броја обољелих и смртности.

- Често апелујемо на родитеље, али антивакцинални лоби својим изјавама побија сав наш труд. Случајеви у Србији су алармантни, морамо озбиљније кренути са вакцинацијом и морамо имати обухват дјеце вакцинама од најмање 95 одсто - рекао је Марјановић.

Додао је да су, у случају да се прогласи епидемија морбила, угрожени и они који су вакцинисани.

- Морбиле могу изазвати упалу плућа и мозга пацијента - казао је Марјановић.

У разговору са надлежнима у неколико здравствених установа у РС сазнали смо да је у протеклом периоду било више пацијената са симптомима сличним малим богињама. Међутим, анализе крви које се раде у лабораторијама Института за јавно здравство потврдиле су присуство ове болести у два случаја.

Грип

Када је у питању грип, представници Института за јавно здравство навели су да епидемиолошка ситуација у Српској није алармантна. Како истичу, у протеклој седмици евидентан је драстичан пад пријављених са симптомима грипа, а није било ни смртних случајева.

Неки од симптома малих богиња

* повишена температура

* малаксалост

* главобоља

* грозница

* сузне очи

* секреција из носа

* сув кашаљ

* пролив

* осип

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана