“Басмати рижа” опасна по здравље због пестицида

Срна
“Басмати рижа” опасна по здравље због пестицида

Сарајево - Агенција за безбједност хране БиХ посредством Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње ЕУ обавијештена је да је у БиХ испоручен производ “басмати рижа” бренда “Атри”, увозника “Инвеститор” из Илијаша, у којем је утврђена недозвољена количина остатака пестицида.

Из Агенције за безбједност хране БиХ саопштено је да је процјеном ризика утврђено да, у случају акутне изложености остацима хлорпирифоса у одређеним концентрацијама, овај производ представља висок ризик по здравље дјеце.

- С циљем заштите здравља, потрошачима који су купили овај производ препоручујемо да га не конзумирају - наглашено је у саопштењу.

Агенција је сву расположиву документацију доставила на даље поступање мјеродавним инспекцијским тијелима у БиХ, од којих је затражено да спроведу мјере контроле, утврде сљедивост производа и доставе Агенцији повратну информацију о предузетим мјерама и резултатима контроле.

Из Агенције за безбједност хране напомињу да ће детаљније информације бити познате након пријема повратне информације. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана