Банке двособан стан продају за око 40.000 КМ

nezavisne.com
Банке двособан стан продају за око 40.000 КМ

Фото: Илустрација ђ Банке активирале хипотеке: Двособан стан продају за око 40.000 КМ

Бањалука - Све су чешћи огласи у којима банке у РС нуде некретнине по основу хипотеке, па се тако и двособни станови на атрактивним локацијама у Бањалуци могу купити за око 40.000 марака.

Станови из ове категорије су хипотека која је активирана усљед неплаћених кредитних потраживања.

"У првој половини ове године банке у РС су по основу ненаплаћених потраживања активирале хипотеку за укупно 36 корисника кредита по основу наплате кредитних потраживања у укупном износу од преко пет милиона марака", потврдили су у Агенцији за банкарство РС.

Додају да су у сектору правних лица активиране хипотеке за 24 корисника по основу наплате потраживања у износу од 4,8 милиона марака.

"У сектору физичких лица хипотека је активирана за 12 корисника кредита по основу потраживања у износу од 378.000 марака", истакли су у Агенцији за банкарство РС.

Према њиховим ријечима, прошле године је хипотека активирана за 87 правних, те за 35 физичких лица с укупним кредитним потраживањима у износу од 21.201.900 КМ.

Како наводе, износ кредита обезбијеђених некретнинама у првој половини ове године износи 1.906.500 КМ, што је, како кажу, за три одсто више него у цијелој прошлој години.

Марко Ђого, економски аналитичар, казао је да је ова цифра активиране хипотеке мала у односу на укупне кредите у банкарском сектору.

"Кад се погледа колики су укупни кредити физичких и правних лица, износ активираних хипотека се мјери у промилима", додао је Ђого.

Према његовим ријечима, Свјетска банка је много пута упозоравала да су подаци у БиХ поражавајући, те да би банка активирала хипотеку неопходно 170 дана, а наплати трећину номиналног износа хипотеке, што, како каже, обесхрабрује банке када је у питању тај инструмент обезбјеђења кредита.

"Додатни проблем је тај што банка хипотеку неколико пута огласи и онда је продаје за онолико колико неко понуди, а када не наплати хипотеку и даље терети дужника за ону разлику која остане између износа продате хипотеке и укупног износа кредитних потраживања за које се дужник терети", истиче Ђого.

Тако се, на примјер, може наћи кућа код Лакташа за 22.000 КМ.

Јоцо Цвјетковић, предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ, казао је да је разлог активирања хипотека експанзија кредита од 2003. до 2010. године.

"То је прошло кроз судску процедуру и сада дужници немају готов новац па се кредити не могу наплатити на други начин него реализацијом хипотека", појаснио је Цвјетковић.

Додао је да се ситуација са жирантима у посљедње вријеме много поправила па да је много мање оних који враћају туђе кредите.

"Ситуација је много боља, првенствено захваљујући ангажману нашег удружења, али доста су утицале и измјене прописа, закона и подзаконских аката", казао је Цвјетковић.

Адријана П. из Вишеграда казала је да је кредит обезбиједила станом, те да се нада да неће бити потребе за активирањем хипотеке.

"Ставила сам стан под хипотеку и кредит засад редовно плаћам јер не желим да останем без највредније имовине коју имам", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана