Бање и планине руше све рекорде

Милијана Латиновић
Бање и планине руше све рекорде

Бањалука - Бање и планине у Српској мамац су за посјетиоце из цијелог свијета, што потврђује податак да је од скоро 140.000 ноћења у прва два мјесеца ове године највише њих забиљежено управо у овим центрима.

Према подацима Министарства трговине и туризма РС, у прва два мјесеца ове године Српску је посјетило 48.454 туриста, што је раст од 15,3 одсто у односу на исти период лани, док је укупан број ноћења већи за 23,8 одсто.

Највише посјетилаца стигло је из Србије, а знаменитости Српске нашле су се и на мапи великог броја гостију из Хрватске, Словеније, Аустрије, Црне Горе, Турске и Њемачке. Да је све више оних који за одмор и рекреацију бирају бањске центре, потврђује податак да је у односу на прва два мјесеца лани, број ноћења у бањама у јануару и фебруару ове године готово удвостручен.

- Туриста који је дошао у бању, у просјеку је ноћио 5,18 ноћи - навели су у министарству.

Са највише ноћења, чак 56.467 могу се похвалити планински центри, а највише посјетилаца преспавало је у хотелима и сличном смјештају.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да су Требиње, Јахорина, цијела бањалучка регија и Бијељина најпосјећеније дестинације у Српској.

- У бањским мјестима лани је забиљежено 11,7 одсто више ноћења, а у планинским 5,8 одсто - навела је Јовановићева.

Она додаје да је тај тренд настављен и у 2018. години, а као највећи проблем истакла је недостатак хотелског смјештаја.

Међу планинским дестинацијама највећу пажњу туриста привлачи Јахорина, у чијем је календару зима 2017/2018. године уписана као најуспјешнија скијашка сезона икада. Из Олимпијског центра "Јахорина" су нагласили да је највише гостију на планини било из земаља региона који су се у просјеку задржавали од пет до седам дана, те да су угостили и бројне туристе из далеке Кине и Јужне Кореје.

Извршни директор за маркетинг и продају у Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица" Горан Божић истиче да су у прва два мјесеца ове године остварили одличне резултате.

- Имали смо више од 36.200 ноћења у јануару и фебруару, што је за 22,5 одсто више у односу на исти период лани - рекао је Божић.

Луксузни хотел у Требињу

Луксузни хотел "СЛ Панорама", који је изграђен у склопу туристичког комплекса "Град сунца", отворен је у Требињу.

Предсједник Пословног система "Свислајон Таково" Родољуб Драшковић навео је да хотел има 25 делукс апартмана, ресторане и панорамску терасу са погледом на град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана