Бањалука шампион спортског туризма у југоисточној Европи

Срна
Бањалука шампион спортског туризма у југоисточној Европи

Београд - Граду Бањалука уручена је међународна туристичка награда “Златни туристички оскар за спортски туризам југоисточне Европе”, као шампиону спортског туризма у југоисточној Европи.

Награду Међународног центра за развој туризма и угоститељства “SACEN интернешнел” примио је директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин на свечаности уприличеној у београдској Скадарлији, испред куће Ђуре Јакшића.

Барашин је изјавио Срни да је град Бањалука и ове године, захваљујући оцјени туристичке патроле SACEN-а, добила ово високо туристичко признање шампиона спортског туризма.

“Бањалука је деценијама град спорта, град младих, а уложена средства и напори да се изгради спортска инфраструктура омогућили су да организујемо и највеће свјетске и европске спортске манифестације”, рекао је Барашин, наводећи да се та инфраструктура користи и за туристичке сврхе.

Према његовим ријечима, спорт и туризам у Бањалуци представљају заједничку вриједност и захваљујући тој спрези, природним и друштвеним претпоставкама и значајним улагањима, она је и водећа дестинација у авантуристичком туризму у региону.

“Ова награда, прије свега, обавезује нас који се бавимо туризмом да даље унапређујемо туристичу понуду, а сигурно је да ће привући још већи број туриста у Бањалуку, да дођу и они који до сада нису били”, додао је Барашин.

Он је рекао да је задовољан регионалним повезивањем Бањалуке у области туризма и да тај процес постаје све квалитетнији и све више привлачи пажњу страних туриста у регион.

Предсједник SACEN-а Драган Глигоријевић истакао је значај регионалног туристичког повезивања, у чијем центру је гост, што представља такозвани “јапански менаџмент” гдје гост за један викенд може да обиђе и Дурмитор и Бањалуку.

“Где има догађаја, има и туриста. Осим спорта тражи се доста и културни туризам”, рекао је Глигоријевић и додао да Бањалука има и ноћна спуштања ријеком, као и из ваздуха, што даје доживљај за туристе, а не само да пружа смјештај и храну.

Он је нагласио да је Бањалука школски примјер гостољубља, те подсјетио да је ово друга награда SACEN-а за Бањалуку, која је прошле године проглашена за најгостољубивији град југоисточне Европе.

SACEN-ове туристичке награде су, између осталих, добили скадарлијски ресторан “Шешир мој” као најбољи ресторан, Грчка је као најбоља туристичка дестинација, Опатија најбоље туристичко мјесто, Копер као најгостољубивији

град, Врњачка Бања је шампион бањског туризма, Београд културног туризма, Охрид континенталног туризма, а Хамид Хаџић из Сарајева је међународни витез кулинарства.

Упоредо са уручењем 15 туристичких SACEN награда за шампионе у различитим категоријама туризма, отворена је и љетна сезона на Скадарлији, али и у југоисточној Европи.

Планирано је да се Скадарлија прогласи за “боемску државу”, која ће дијелити пасоше у облику срца, биће отворен скадарлијски музеј, а кућа Ђуре Јакшића претворена у културни центар, гдје ће се представљати туризам из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана