Бањалука најскупља за живот

nezavisne.com
Бањалука најскупља за живот

Бањалука - За основне животне потребе у Бањалуци потребно је издвојити више новца из кућног буџета за разлику од осталих градова у РС, показује рачуница потрошача, а поред виших цијена станова и цијена најма, скупљи су и градски превоз, месо, кафа и пиће у кафићима, фризерске и друге услуге.

Цијена градског превоза у Бањалуци износи 1,80 КМ (појединачна карта), док се у Приједору за градску возну карту мора издвојити 0,30 КМ мање, како нам је рекао Мићо Роквић, извршни директор предузећа "Аутотранспорт" из Приједора.

"Цијена карте градског превоза је 1,50 КМ, а прије 1. марта, прије поскупљења, била је 1,30 КМ", рекао је Роквић.

Исту цијену за возну карту као Приједорчани, морају издвојити и грађани Бијељине.

Горан Текић, финансијски директор "Семберија транспорта" из Бијељине, каже да је цијена од 1,50 КМ већ дуго времена толика, те да појединачне карте нису поскупјеле након акциза и поскупљења горива.

За најам једнособног стана у Бањалуци потребно је издвојити од 300 до 600 КМ, док је у Приједору цијена најма таквог стана од 200 до 400 КМ, а у Бијељини од 150 до 300 за мјесец.

Поједине врсте меса су такође, као што смо већ писали, најскупље у највећем граду РС, те килограм телетине без кости кошта 23,95 КМ, у Бијељини 16,37, Требињу 19,76, Добоју 17,93 КМ, Приједору 19,61 КМ, а у Источном Сарајеву 19,73 КМ.

Поред тога, више новца је потребно издвојити и за шишање, пиће у кафићима, ноћни живот... Како смо се увјерили, и гориво је јефтиније на појединим пумпама у Бијељини за око 0,20 КМ по литру.

Раде Благојевић из фризерског салона "Давидоф" из Бијељине каже да цијена шишања у овом граду зависи од фризерског салона и мајстора који шиша.

"Мушко шишање је у просјеку од четири до шест КМ, док женска шишања коштају од 10 па до 20 КМ, у зависности од дужине. Бријање је од три до шест КМ", рекао је Благојевић.

У фризерском салону "Бики" у Добоју су нам рекли да је мушко шишање шест КМ, а женско седам КМ. Мушко шишање у Приједору је у просјеку око пет КМ.

Бањалука је скупља и у овом сегменту, те грађани, у зависности од салона, за мушко шишање издвајају од пет до чак 14 КМ. Женско шишање у зависности од дужине косе без фенирања износи и до 20 КМ.

Један Приједорчанин каже да је кафа у Приједору 1,30 КМ, док је у Бањалуци у кафићу који посјећује двије КМ.

"Није то само ствар кафе, чини ми се да су и цијене других услуга ниже изван Бањалуке", рекао је он.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да је чињеница да у Бањалуци постоји тржиште које то може да плати, јер тамо гдје нема тржишта, људи, прихода, цијене су мање.

"Објективна ситуација је таква да број запослених и рад фирми одређују и цијене на тржишту. Бањалука има административни центар који исплаћује плате, има поште, неколико тих великих јавних предузећа која омогућавају да практично сваког мјесеца знате да ће бити клијената", рекао је Павловић.

Истакао је да су тржиште и куповна моћ два елемента који утичу на ниво цијена који постоји у одређеној заједници.

"У мањим мјестима која немају запослења, да бисте преживјели, морате прихватити да радите посао фризера и за мање пара. То је природан процес који се дешава и тржишно је дефинисан", рекао је Павловић.

Цијена градског превоза (појединачна карта)

Бањалука............. 1, 80 КМ

Приједор..................1, 50 КМ

Бијељина...................1, 50 КМ

Изнајмљивање једнособног стана

Бањалука....... 300 - 600 КМ

Приједор............200 - 400 КМ

Бијељина............. 150 - 300 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана