Бањалука на корак до враћања отете зграде и земљишта предузећа Наш дом,

Горан Маунага
Бањалука на корак до враћања отете зграде и земљишта предузећа Наш дом,

Бањалука - Бањалучки Окружни суд поништио је рјешење Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у случају који се односи на милионски вриједну зграду и земљиште предузећа "Наш дом", а ова одлука отвара могућност да град Бањалука поврати власништво над тим објектом.

У одлуци пише да је суд утврдио да је град Бањалука морао да буде укључен у поступак утврђивања власништва над овим некретнинама.

Случај "Наш дом" се односи на земљиште и зграду у Грчкој улици у центру Бањалуке. Град Бањалука није био обавјештаван о току утврђивања власништва над земљиштем па је пропуштен рок за покретање управног спора, чиме је "Нашем дому" омогућено да на себе укњижи зграду и земљиште, које су потом продали.

Због овог и веома сличног случаја "Грађа" недавно су ухапшени помоћник директора РУГИП-а Александар Деурић, шеф бањалучке подручне јединице те управе Драган Груловић, који је одбио да град буде укључен у поступак, те стручна сарадница Жељка Милинковић. Ова два случаја и случај "Пољопривредна школа" били су разлог и за хапшења помоћника директора за послове надзора у РУГИП-у Мирка Стојчиновића, који је прије тога био замјеник правобраниоца РС у Бањалуци, те његовог насљедника у Правобранилаштву РС Борислава Јеличића у јулу.

У одлуци Окружног суда наведено је да је управни поступак у случају "Наш дом", који је окончан правоснажним рјешењем, требало да буде спроведен уз учешће града Бањалука као заинтересоване стране која је уписана у земљишним књигама. Овом пресудом РУГИП-у је наложено да у року од мјесец донесе ново рјешење о обнови поступка у којем ће се доказивати ко је власник спорних некретнина.

- Суд је одлучио да је град Бањалука био у праву када је тражио да буде поновљен поступак уписа у земљишне књиге некретнина у центру града на коју полаже право - каже саговорник "Гласа Српске" близак Окружном суду.

Случај "Наш дом" затекао је нову градску администрацију у првим данима преузимања власти, након што су адвокати Горана Бојића, који је у поступку приватизације купио ово предузеће, донијели рјешење о упису у земљишне књиге у којем је наведено да је Бојић власник објеката. Те некретнине биле су у власништву града још од педесетих година прошлог вијека. Тада је откривено да је Бојић, под веома сумњивим околностима, успио да упише објекат на себе.

Случај је доспио у јавност након што је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић јавно указао на контроверзно дјеловање РУГИП-а и Стојчиновића у вези са тим случајем. Радојичић је писао Министарству правде РС жалећи се на поступање бањалучке канцеларије Правобранилаштва и РУГИП-а у том и у предметима "Грађа" и "Пољопривредна школа".

У правосудним круговима ову судску одлуку тумаче као својеврсну побједу бањалучке градске администрације.

- Радојичић већ годину апелује на надлежне институције да истраже поступке РУГИП-а и Правобранилаштва. Он је у праву кад каже да се ради о отимачини градске имовине. Пресуда има изузетан значај, поготово зато што је РУГИП готово идентично рјешење донио и у предмету "Грађа" са којим су такође у везу доведени управо Груловић и Стојчиновић - тврде наши саговорници.

Афере "Грађа" и "Пољопривредна школа"

У случају "Грађа" још траје битка Градске управе Бањалука да у свој посјед врати атрактивну локацију у близини "Бањалучког велесајма". Као власник земљишта уписана је фирма "Грађа" иако у Градској управи тврде да је стварни власник град.

Градска управа је покренула и спор због прометовања земљишта које је било у власништву града, а за које је Пољопривредна школа имала право коришћења. Земљиште је на крају продато компанији "Бинго".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана