Banjaluka ispratila prvi voz prije 140 godina

Jelena Bjelica
Banjaluka ispratila prvi voz prije 140 godina

Banjaluka - Prva željeznička pruga u BiH izgrađena je prije 140 godina, na relaciji Banjaluka - Dobrljin, a u znak sjećanja na taj događaj i polazak prvog voza na teritoriji današnje Republike Srpske i BiH, danas je na željezničkoj stanici u Banjaluci upriličen kulturno-umjetnički program.

Davne 1873. godine prugu su izgradila dva velika carstva, Otomansko i Austrougarsko, sa ciljem da se poveže Carigrad i Beč.

Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović je istakao da je izgradnja pruge donijela promjenu društvenog uređenja, pojavila se industrijalizacija i tehnologija.

- Ako se prije 140 godina bilo svjesno značaja željeznice, onda je nemoguće da danas neko kaže da su željeznice višak i da ih treba ukinuti. Republika Srpska godišnje za održavanje željezničke infrastrukture izdvaja oko 25 miliona maraka, od čega je 2,8 miliona namijenjeno za subvenciju putničkog saobraćaja. To ni izbliza nije dovoljno i potrebno nam je mnogo više sredstava za modernizaciju pruga i vozova - rekao je Savanović.

Dodao je da je u zadnjih 20 godina veoma malo ulagano u “Željeznice RS”.

- Pruga od Banjaluke do Dobrljina, danas, poslije 140 godina, nažalost, nije mnogo modernija, osim što je elektrifikovana prije više od 30 godina. To je bio posljednji remont - kazao je Savanović i istakao da je cilj ŽRS dostizanje evropskog nivoa u željezničkom saobraćaju.

Savanović je rekao da rješenje za  ŽRS  dijelom leži i u samom preduzeću, gdje je potrebna bolja organizacija i veća efikasnost.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je prisustvovao svečanosti, rekao je da ovo predstavlja značajan događaj, jer nas podsjeća na prošlo vrijeme, te otvara mnoge vidike.

- Zadovoljstvo mi je da se na našoj željezničkoj stanici podsjetimo na nekadašnje povike konduktera “Banjaluka - predgrađe, siđite ovdje”. Prije 140 godina ovom prugom se išlo ka Evropi. Mi treba da potvrdimo da je Banjaluka evropski grad i da pripadamo evropskoj porodici naroda - istakao je Gavranović.

Naglasio je da nije slučajno što je prije 140 godina baš odavde krenula pruga i tih 100 kilometara ima simboliku.

- Banjaluka je i u to vrijeme bila centar zbivanja i ova pruga je bila projekat za povezivanje dva velika carstva, Otomanskog i Austrougarskog, i odlučilo se da se iz Carigrada do Beča ide preko Banjaluke - kazao je Gavranović.

Dodao je da treba stvoriti bolje uslove za ubrzavanje razvoja željeznica.

- U vozovima su se sklapala velika prijateljstva, ljubavi ali i veliki poslovi - kazao je Gavranović.

Na adresu “Željeznica RS” i grada Banjaluke stigle su mnogobrojne čestitke među kojim su i čestitke predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića.

Željeznička pruga Banjaluka - Dobrljin dala je značajan doprinos razvoju ovog kraja. Na toj pruzi je, prema istorijskim navodima, 17. januara 1873. godine pokrenuta prva redovna putnička željeznička linija.

Svečani voz

Poslije svečanosti na željezničkoj stanici u Banjaluci je sa stanice u 12.21 časova put Dobrljina krenuo svečani voz sa zvaničnicima i gostima koji se usput zaustavljao na stanicama u Prijedoru i Novom Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana