Бањалука домаћин врхунским хирурзима

Милијана Латиновић
Бањалука домаћин врхунским хирурзима

Бањалука - Врхунски хирурзи из Норвешке, који ће учествовати на 20. Међународном стручном састанку Удружења хирурга РС, извешће сутра у операционој сали бањалучке хирургије прву лапароскопску операцију јетре на овим просторима.

Ријеч је о минимално инвазивној хирургији, којом се операције изводе кроз мале убодне ране умјесто великог реза. Предсједник Управног одбора Удружења хирурга РС Зоран Алексић истиче да ће ову операцију обавити угледни професори Бјорн Едвин и Јакоб Бергсланд из Норвешке и они ће бити специјални гости састанка који ће у петак у Бањалуци окупити више од 150 љекара из свих области.

Удружење је до сада организовало 19 стручних састанака са међународним учешћем, на којима су хирурзи из Српске кроз разговор и стручна предавања о разним болестима и стањима стицали нова знања.

- Одлучили смо да, умјесто досадашње праксе, предсједници удружења хирурга из свих република бивше Југославије одрже стручна предавања из области коју сами изаберу. Планирано је 14 предавања из различитих области, а која су намијењена и анестезиолозима и хирурзима, али и колегама из других области медицине - истакао је Алексић, који је и начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра РС.

Он је додао да ће се на скупу, који почиње у 11 часова у конференцијској сали зграде Владе РС, окупити врхунски стручњаци из области хирургије из свих крајева Српске и региона, али и љекари из других области.

- Циљ нам је да успоставимо сарадњу како би хирурзи путем нашег удружења одлазили на едукацију у друге земље бивше Југославије, а, с друге стране, и да се боље упознамо јер је хирургија универзална свуда у свијету - додао је Алексић.

Он је истакао да је ово први пут да на овим просторима неко организује састанак врхунских хирурга из Словеније, Хрватске, РС, ФБиХ, Србије, Македоније и Црне Горе.

- Предсједник Републике Милорад Додик препознао је карактер, величину и значај овог догађаја и са задовољством прихватио да буде генерални покровитељ - истакао је Алексић и додао да ће Додик отворити ово дружење, те да ће предсједнике удружења хирурга примити и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Удружење хирурга РС постоји 12 година и окупља хирурге и специјализанте хирургије из цијеле Српске.

Нове просторије

Зоран Алексић је истакао да Српска и Бањалука имају врхунске стручњаке у области хирургије, те да ће пресељењем у нове просторије на Паприковцу добити и добре услове за рад. 

Хирургија, која сваки дан врви од пацијената из цијеле Српске, из дотрајале зграде у центру Бањалуке преселиће се крајем августа у савремени простор у сјеверном крилу УКЦ РС, чија је изградња почела у фебруару 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана