Banjaluka čuvar dragulja srpske pismenosti

Milijana Latinović
Banjaluka čuvar dragulja srpske pismenosti

Banjaluka - Miroslavljevo jevanđelje i Povelja bana Kulina dokazuju porijeklo Srba i zajedničke korijene današnjih naroda i upućuju na to da Južni Sloveni treba da jačaju bratske, prijateljske i dobrosusjedske odnose.

Istakao je to juče predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović povodom predstavljanja autentičnih  kopija dva najznačajnija i najljepša spomenika srpskog jezika - 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i Povelje bana Kulina.

- Slovenski narodi danas slave Svete Ćirila i Metodija koji su najzaslužniji za početak opismenjavanja, prihvatanje hrišćanskog učenja i nastanak nacionalnih slovenskih književnosti. Oni su stvorili prvu slovensku azbuku, glagoljicu i zaslužni su za opismenjavanje srpskog naroda koje je, kasnije, uspostavio i nadogradio Sveti Sava. Ćirilo, po kome je kasnije nazvana ćirilica, i njegov brat Metodije postavili su osnovne temelje slovenske pismenosti - rekao je Čubrilović. On je istakao i da je Povelja bana Kulina pisani spomenik od izuzetnog značaja u jezičkom, pravnom i diplomatskom smislu za srpski narod i druge južnoslovenske narode.

- Autentične kopije ovih pisanih spomenika srpske kulture biće trajno postavljene u izložbenom prostoru Narodne skupštine RS. Ova dva dokumenta biće zajedno izložena i na taj način simbolišu povezanost bosanskog bana Kulina i Nemanjića - rekao je Čubrilović.

Profesorica Filološkog fakulteta u Banjaluci Biljana Babić istakla je da je veličanstven osjećaj biti pored dva neprocjenjiva dragulja srpske pismenosti, nastala u 12. vijeku.

- U približno isto vrijeme kada se Miroslav javlja kao naručilac jevanđelja koje će kasnije po njemu biti prozvano Miroslavljevo jevanđelje, kao najznačajnije, najraskošnije i najstarije sačuvano svjedočanstvo srpske redakcijske pismenosti, na Kulinovom dvoru nastaje Povelja banova, najstariji spomenik pisan na narodnom jeziku - istakla je Babićeva i dodala da se Banjaluka s ponosom upisuje u čuvare pisanog kulturnog nasljeđa.

Okupljeni u parlamentu Srpske imali su priliku da čuju dio teksta iz Povelje bana Kulina koji je govorio glumac Narodnog pozorišta RS Goran Jokić.

Svečanom predstavljanju ova dva dokumenta prisustvovali su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, ministri u Vladi RS, poslanici u parlamentu Srpske, akademici, te radnici iz oblasti nauke i kulture.

Originalna povelja

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo inostranih poslova BiH da posredstvom ambasadora u Rusiji nastavi razgovore s nadležnim institucijama te zemlje s ciljem stvaranja mogućnosti privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju BiH.

- Ovaj događaj bio bi od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa na polju kulture BiH i Ruske Federacije - ističe se u saopštenju Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana