Бањалука ближа имовини у центру

ATV
Бањалука ближа имовини у центру

Бањалука - Виши привредни суд у Бањалуци пресудио је у корист града Бањалуке у вишегодишњој правној бици за земљиште гдје је некада била стара аутобуска станица и зграду Музеја савремене умјетности.

Извор близак правосудним институцијама рекао је да је судско вијеће, под предсједавањем судије Сњежане Ромчевић-Тадић, уважило жалбу Градске управе и преиначило пресуду Окружног суда из августа прошле године, која је ишла у корист "Аутопревоза" и предузећа "Бево рил естејт".

Кључ овог спора вриједног десетине милиона марака је уговор о регулисању међусобних односа између некадашњег градског предузећа и "Аутопревоза". Тим уговором, који је склопљен још 1979. године, договорена је размјена земљишта. Град, односно некадашња Самоуправна интересна заједница за управљање грађевинским земљиштем, дао им је плац гдје се сада налази нова аутобуска станица, а "Аутопревоз" се, уз додатну новчану накнаду, одрекао парцеле у центру. Међутим, волшебни нестанак овог уговора из архиве био је основни аргумент тврдњама "Аутопревоза" да тај документ заправо никада није ни постојао и да је земља, па чак и зграда Музеја савремене умјетности њихова.

Новом одлуком, суд је прихватио копију уговора као доказ и тиме оспорио тврдње "Аутопревоза".

- Град је доказао, а суд утврдио, да је правно ваљан уговор о регулисању међусобних односа из 1979. и да тужилац има право својине на предметним некретнинама - наводи се у пресуди на коју постоји могућност правног лијека, односно покретање ревизије у Врховном суду и послије тога и апелације Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана