Banjaluka: Sa ulice sklonjeno 45 djece

Željka Kokot
Banjaluka: Sa ulice sklonjeno 45 djece

Banjaluka - Kiša i hladni dani nisu smanjili broj djece koja prose na ulicama u RS, a većina centara za socijalni rad ne raspolaže prihvatnim stanicama u kojima bi mališani pronašli utočište.

Jedini prihvatni centar za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju nalazi se u Banjaluci, gdje je u prvih devet mjeseci ove godine zbrinuto 42 djece. Najčešće je riječ o mališanima uzrasta od sedam do 14 godina.

- Prihvatna stanica osnovana je 2005. godine i zapošljava četiri vaspitača koji su angažovani po principu pasivnog dežurstva ukoliko u Prihvatilištu nema zbrinute djece. U stalnom su kontaktu sa policijom, od koje preuzimaju nadležnost nad djetetom - rekli su u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Djeca se u Prihvatilištu mogu zadržati pet dana, a po potrebi i duže. Osoblje im pruža osnovnu pomoć, utvrđuje njihov identitet i obavještava porodice.

Stanovnici Banjaluke svakodnevno se susreću sa djecom koja zaustavljaju prolaznike i od njih traže novac.

- Žao mi je te djece jer su ona nerijetko prisiljena na prosjačenje, pa i na kriminal. Bila sam zgrožena kada sam prije nekoliko dana vidjela dječaka od pet, šest godina kako bos, u tankoj, izderanoj trenerci sjedi na hladnom betonu ispred parka "Petar Kočić" i prosi - kaže Banjalučanka Tamara R.

Djevojčice i dječake koji prose u Bijeljini zbrinjavaju u Dnevnom centru za djecu u riziku, koji radi pri Udruženju građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin". Tamo im je omogućen svakodnevni boravak od 10 do 18 časova.

- Djeca prosjaci, koja dolaze mahom iz višečlanih porodica, najčešće ponovo završavaju na ulici jer ih tamo vraćaju roditelji. Materijalna pomoć i novčane sankcije nisu dovoljni da bi se prosjačenje spriječilo - kažu u Centru za socijalni rad Bijeljina.

Zbog specifičnosti geografskog položaja i graničnog prelaza, u Gradišci su česti primjeri prosjačenja.

- U Gradišci za sada ne postoji prihvatilište za djecu koja prose i ona se smještaju u Dnevni centar za maloljetnike u riziku koji djeluje pri Centru za socijalni rad. Sa njima se postupa kao sa žrtvama trgovine ljudima - naveli su u Centru za socijalni rad.

Ni u Prijedoru ne postoji prihvatilište, ali je u Prihvatnoj stanici za zaštitu i zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja ove godine evidentirano i zbrinuto desetoro djece sa majkama zatečenim u prosjačenju.

- Djeca romske nacionalnosti često dežuraju na gradskim parkinzima, gdje traže parking karte kako bi ih preprodali, prose ili za novac vraćaju kolica ispred tržnih centara - kažu iz Centra za socijalni rad Prijedor.

U Centru za socijalni rad navode da na teritoriji Doboja ne postoji prihvatilište za djecu zatečenu u prosjačenju, ali i da u toku ove godine nije bilo takvih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana