Banjaluka Evropski grad sporta 2018. godine

Milijana Latinović
Banjaluka Evropski grad sporta 2018. godine

Brisel - Grad Banjaluka proglašen je juče u Briselu za Evropski grad sporta 2018. godine, kao jedan od 23 evropska grada koji su se okitili ovim prestižnim priznanjem, namijenjenim popularizaciji bavljenja sportom.

Banjaluka je jedini grad iz BiH koji se okitio ovom titulom, i ujedno jedini van Evropske unije koji će nositi ovaj naziv u 2018. godini.

Prestižno priznanje, koje dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, u Evropskom parlamentu u ime grada primio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je rekao da će Banjaluka, sa svoje strane, učiniti maksimalne napore u idućoj godini kako bi se ova nagrada valorizovala kroz konkretne aktivnosti na terenu, a prije svega popularisanjem bavljenja sportom među djecom školskog uzrasta.

- Ovo je velika stvar i za međunarodnu afirmaciju grada, pogotovo što cijela BiH, pa tako i Banjaluka, u evropskoj javnosti još nosi teret posljednjeg rata. Danas tu sliku, kada je riječ o Banjaluci, pokušavamo promijeniti nametanjem u prvi plan priča o kulturi, sportu i poboljšanju poslovnog okruženja - rekao je Radojičić.

On je dodao da će Banjaluka, zahvaljujući ovom priznanju, dati dodatni vjetar u leđa nedavno usvojenom programu razvoja sporta na području grada, kojim se u prvi plan stavlja razvoj sporta među djecom školskog uzrasta. Prema njegovim riječima, Evropska federacija je prilikom razmatranja aplikacije za ovo priznanje posebno pozitivne ocjene dala novom programu za razvoj sporta. 

- Naš cilj je da u godini pred nama razvijamo sportsku bazu, dajući podršku razvoju školskog sporta. Konkretno, grad će finansirati sportske programe u školama, stavljajući fokus na djecu u uzrastu do šestog razreda. Sa školama ćemo razviti posebne programe sa nastavnicima fizičkog vaspitanja o dodatnim sportskim aktivnostima koje bi bile besplatne za tu djecu - rekao je Radojičić i pojasnio da bi grad plaćao dodatne sportske programe, a oni koji bi se, po isteku programa, dalje odlučivali na bavljenje sportom, bili bi usmjeravani prema sportskim klubovima.   

Osim Banjaluke, titulu Evropskog grada sporta za 2018. godinu ponijela su još 22 grada i to svi iz zemalja članica EU. Od zemalja bivše Jugoslavije priznanje je, osim Banjaluke, otišlo slovenačkom Mariboru.

Učešće u najvećoj mreži gradova sporta donosi brojne pogodnosti kao što su regionalna i evropska prepoznatljivost, ali i prilika da grad učestvuje u brojnim konkursima za sredstva EU kada je u pitanju sport.

Kandidatura

Grad Banjaluka se na kandidaturu za Evropski grad sporta odlučio slijedeći primjere brojnih evropskih gradova koji su u prošlosti ostvarili značajne benefite od ove titule. Od 2007. godine, otkad se dodjeljuje ovo priznanje, zabilježeni su primjeri brojnih gradova koji su, poslije sticanja ovog priznanja, znatno podigli nivo sportskih aktivnosti, ali i privlačenja novih investicija.

Kao jedni od najuspješnijih primjera često se navode slovačke Košice, koje su, kao Evropski grad sporta 2016. godine, uspjele da na osnovu toga privuku oko 10 miliona evra novih investicija, ali i italijanski Torino, koji je, u godini kad je bio grad sporta, uspio da organizuje više od hiljadu sportskih događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana