Бањалука Европски град спорта 2018. године

Милијана Латиновић
Бањалука Европски град спорта 2018. године

Брисел - Град Бањалука проглашен је јуче у Бриселу за Европски град спорта 2018. године, као један од 23 европска града који су се окитили овим престижним признањем, намијењеним популаризацији бављења спортом.

Бањалука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом, и уједно једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години.

Престижно признање, које додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, у Европском парламенту у име града примио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је рекао да ће Бањалука, са своје стране, учинити максималне напоре у идућој години како би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

- Ово је велика ствар и за међународну афирмацију града, поготово што цијела БиХ, па тако и Бањалука, у европској јавности још носи терет посљедњег рата. Данас ту слику, када је ријеч о Бањалуци, покушавамо промијенити наметањем у први план прича о култури, спорту и побољшању пословног окружења - рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Бањалука, захваљујући овом признању, дати додатни вјетар у леђа недавно усвојеном програму развоја спорта на подручју града, којим се у први план ставља развој спорта међу дјецом школског узраста. Према његовим ријечима, Европска федерација је приликом разматрања апликације за ово признање посебно позитивне оцјене дала новом програму за развој спорта. 

- Наш циљ је да у години пред нама развијамо спортску базу, дајући подршку развоју школског спорта. Конкретно, град ће финансирати спортске програме у школама, стављајући фокус на дјецу у узрасту до шестог разреда. Са школама ћемо развити посебне програме са наставницима физичког васпитања о додатним спортским активностима које би биле бесплатне за ту дјецу - рекао је Радојичић и појаснио да би град плаћао додатне спортске програме, а они који би се, по истеку програма, даље одлучивали на бављење спортом, били би усмјеравани према спортским клубовима.   

Осим Бањалуке, титулу Европског града спорта за 2018. годину понијела су још 22 града и то сви из земаља чланица ЕУ. Од земаља бивше Југославије признање је, осим Бањалуке, отишло словеначком Марибору.

Учешће у највећој мрежи градова спорта доноси бројне погодности као што су регионална и европска препознатљивост, али и прилика да град учествује у бројним конкурсима за средства ЕУ када је у питању спорт.

Кандидатура

Град Бањалука се на кандидатуру за Европски град спорта одлучио слиједећи примјере бројних европских градова који су у прошлости остварили значајне бенефите од ове титуле. Од 2007. године, откад се додјељује ово признање, забиљежени су примјери бројних градова који су, послије стицања овог признања, знатно подигли ниво спортских активности, али и привлачења нових инвестиција.

Као једни од најуспјешнијих примјера често се наводе словачке Кошице, које су, као Европски град спорта 2016. године, успјеле да на основу тога привуку око 10 милиона евра нових инвестиција, али и италијански Торино, који је, у години кад је био град спорта, успио да организује више од хиљаду спортских догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана