Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji: Svjedočanstvo jednog vremena iz ugla ljekarske profesije

A. J.
Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji: Svjedočanstvo jednog vremena iz ugla ljekarske profesije

Banjaluka - Izložba "Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji" otvorena je juče u banjalučkom Banskom dvoru Kulturnom centru povodom 22. aprila, Dana grada Banjaluka i 20. aprila, Dana Arhiva RS.

Direktor Arhiva Bojan Stojnić, koji je zajedno sa Vericom Stošić autor izložbe, istakao je da postavku prati i monografija, koja je plod višegodišnjeg naučnoistrživačkog rada i traganja za dokumentacijom od Banjaluke, preko bivše Jugoslavije, do inostranstva.

- Izložba i monografija, koja obuhvata 110 ljekara, predstavlja ljude koji su cijeli život posvetili svojoj profesiji, Banjaluci, državi i svom narodu - rekao je Stojnić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nakon svečanog otvaranja izložbe je rekao da je ovo rijetka izložba o humanom zanimanju kao što je ljekarsko.

- Ovo je zanimljiva postavka u kojoj su prepoznatljiva mnoga imena iz oblasti zdravstva, ali i iz drugih oblasti. Među ovim ljekarima ima i političara, naučnika, sportista i mnogi drugih - rekao je Čubrilović i dodao da treba uzeti u obzir činjenicu da su ti ljudi iz jedne pretežno poljoprivredne zemlje izučavali ljekarski poziv na fakultetima u Evropi i da su stečenu praksu primjenjivali na ovim prostorima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu, rekao je da su postavka i monografija svjedočanstvo jednog vremena iz malo drugačijeg ugla.

- Obično se priređuju izložbe o piscima, umjetnicima, dok su rijetke izložbe o ljekarima, iako oni čine važan dio društva - naveo je Radojičić i naglasio da je priča o ljekarima ujedno i priča o društvenoj zajednici Banjaluke toga doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana