Бањалучки љекари у Краљевини Југославији: Свједочанство једног времена из угла љекарске професије

А. Ј.
Бањалучки љекари у Краљевини Југославији: Свједочанство једног времена из угла љекарске професије

Бањалука - Изложба "Бањалучки љекари у Краљевини Југославији" отворена је јуче у бањалучком Банском двору Културном центру поводом 22. априла, Дана града Бањалука и 20. априла, Дана Архива РС.

Директор Архива Бојан Стојнић, који је заједно са Верицом Стошић аутор изложбе, истакао је да поставку прати и монографија, која је плод вишегодишњег научноистрживачког рада и трагања за документацијом од Бањалуке, преко бивше Југославије, до иностранства.

- Изложба и монографија, која обухвата 110 љекара, представља људе који су цијели живот посветили својој професији, Бањалуци, држави и свом народу - рекао је Стојнић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић након свечаног отварања изложбе је рекао да је ово ријетка изложба о хуманом занимању као што је љекарско.

- Ово је занимљива поставка у којој су препознатљива многа имена из области здравства, али и из других области. Међу овим љекарима има и политичара, научника, спортиста и многи других - рекао је Чубриловић и додао да треба узети у обзир чињеницу да су ти људи из једне претежно пољопривредне земље изучавали љекарски позив на факултетима у Европи и да су стечену праксу примјењивали на овим просторима.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је отворио изложбу, рекао је да су поставка и монографија свједочанство једног времена из мало другачијег угла.

- Обично се приређују изложбе о писцима, умјетницима, док су ријетке изложбе о љекарима, иако они чине важан дио друштва - навео је Радојичић и нагласио да је прича о љекарима уједно и прича о друштвеној заједници Бањалуке тога доба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана