Banjalučki izviđači mališane pripremaju za životne izazove

Anita Janković-Rečević
Banjalučki izviđači mališane pripremaju za životne izazove

Banjaluka - Vaspitanje i obrazovanje djece jedan je od najtežih zadataka koji već decenijama za čistu peticu rješava banjalučki Odred izviđača “22. april”, čiji članovi marljivo i sa puno ljubavi, kroz snalaženje u prirodi, pripremaju mališane za životne izazove.

Predvodnik jata u banjalučkom odredu izviđača Danijela Mitrašinović kaže da je njihova organizacija veoma masivna, te da danas broji oko 120 članova koji su raspoređeni u četiri starosne kategorije, od sedam do 11 godina, od 11 do 15 i 15 do 18, te odrasli.

- Najmlađa grupa nosi naziv “šišmiši” i trenutno broji oko 30 članova. U sklopu naših redovnih aktivnosti učimo ih da sarađuju, podržavaju jedni druge, da nauče kako da rade u timu, ali i da steknu osnovne vještine socijalizacije. Boravak u prirodi i izviđačke vještine su samo metod koji koristimo da bismo djecu podučili stvarima potrebnim u životu -  rekla je Mitrašinovićeva.

Ona je istakla da je za mališane veoma značajno da budu dio izviđača, jer se ova organizacija deklariše kao vaspitna i obrazovna.

- Osnovni cilj našeg djelovanja je obrazovanje i vaspitanje i mi smo tu da dopunimo znanje koja djeca steknu u školi i porodici, te da budemo podrška njihovim roditeljima koji od njih prave ljude. Zahvaljujući nama oni stiču nove drugare i ostaju prijatelji za cijeli život - navela je Mitrašinovićeva.

Ona je istakla da jednom sedmično organizuju izviđački čas.

- Kada je napolju ružno vrijeme, čas držimo u prostorijama organizacije, a dan u prirodi provodimo u pješačenju, smijehu i igri. Kada dođemo na izletište, podignemo šatore, ložimo vatru, djeca sebi pripremaju hranu, najčešće kobasice koje peku sami. Zbog toga budu posebno srećni jer tako u svojim očima postaju veliki i važni - dodala je Mitrašinovićeva.

U izviđačkim školicama mališani, kako kaže, uče o čvorologiji, kartografiji, signalizaciji i slično.

- Učimo ih i kako da pruže prvu pomoć jedni drugima u slučaju nezgode, a čuvamo i tradiciju starih igara poput čepe i son makarona. Potpuno smo bez telefona, tableta i djeca su fokusirana jedni na druge. Nevjerovatno je šta oni sve mogu ako im dopustimo da uče - objasnila je Mitrašinovićeva i dodala da svake godine u vrijeme praznika organizuju maskenbal kako bi djeca osjetila čari proslave Nove godine.

Katarina Kasalović, koja je duže od godinu član izviđača, na ovogodišnju žurku povodom Nove godine došla je maskirana u Djeda Mraza.

- Super sam se provela, bolje nije moglo da bude. U izviđačima sam naučila da je najvažnije biti dobar drug - rekla je Katarina.

Njen drug Aljoša Travar kaže da je siguran da se ne bi izgubio ako bi se sam zadesio u gustoj šumi.

- U izviđačima sam već dvije godine, a za to vrijeme sam naučio sve o kartografiji, snalaženju u prirodi i signalizaciji. Znam sam i da zapalim vatru i podignem šator - ponosno priča on.

Kamp u Trebinju

Danijela Mitrašinović kaže da su za djecu i omladinu koju okupljaju u svojoj organizaciji ljetos organizovali desetodnevni kamp u Trebinju, o kojem djeca i danas pričaju iako je prošlo nekoliko mjeseci od toga.

- Vodili smo čak i djecu od šest i sedam godina starosti, a iako se radilo o velikoj grupi djece, nismo imali baš nijedan problem jer djelujemo kao veoma kompaktna grupa - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana