Бањалучки гимназијалци сребрни на Тесла фесту

Драгана Келеч
Бањалучки гимназијалци сребрни на Тесла фесту

Бањалука - Знање, таленат и труд најбоља су формула за успјех, а то су доказали ђаци бањалучке Гимназије који су захваљујући својој апликацији за паметне телефоне освојили сребро на Међународном фестивалу "Тесла фест" у Новом Саду.

Поред сребра које су освојили на овом новосадском фестивалу иновација, знања и стваралаштва, који је трајао од 12. до 15. октобра, надарени бањалучки матуранти Ненад Шкобић, Александар Бејатовић и Филип Ђукић у мају ове године за свој изум, односно апликацију под називом "једноставна математика" добили су златну награду у Загребу на такмичењу младих иноватора.

- Наша "једноставна математика" намијењена је за андроид паметне телефоне, уз чију помоћ се може унијети одређена математичка функција која затим нацрта њену графичку апликацију - казао је матурант Ненад Шкобић.

Он је истакао да се уз помоћ ове апликације може нацртати било која графичка функција.

- Поред цртања математичке функције, уз помоћ ове апликације те функције је могуће и детаљно анализирати - истакао је Шкобић, који је са својим школским другарима ову апликацију урадио за три седмице.

- Идеју да урадимо ову апликацију добили смо још у априлу ове године и одмах смо је саопштили нашем професору информатике Жељку Грбићу, који нам је много помагао у њеној реализацији - додао је Шкобић.

Сребро на "Тесла фесту" овим бањалучким талентованим ученицима много значи и једна је, како кажу, одскочна даска за њихова даља истраживања и научне подухвате.

- На фестивалу гдје учествују бројни иноватори и проналазачи имали смо прилику да склопимо нова познанства, али посебно смо задовољни јер смо могли да видимо шта су други иноватори изумили - додао је Шкобић.

Апликација на продају

Ненад Шкобић каже да он и његови другари планирају да продају своју апликацију "једноставна математика".

- Идућих дана нашу апликацију објавићемо на "Гугл плеју" како би могла да пронађе своје мјесто на тржишту - казао је

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана