Banjalučki alpinisti: Planina se tresla, svuda okolo je smrt

Dragana Keleč
Banjalučki alpinisti: Planina se tresla, svuda okolo je smrt

Banjaluka - Situacija je jako komplikovana, za jedan dan nas je pogodilo 26 zemljotresa, na sreću ja i moj tim smo dobro. Nažalost, u kampu je poginulo više od 30 ljudi, a u glavnom gradu više od 3.000.

Tu poruku je na “Fejsbuk” profilu ostavio alpinista iz Banjaluke Marko Kremenović, koji je poslije katastrofalnog zemljotresa koji je razorio Nepal i odnio 3.700 života sa svojom grupom, u kojoj je dvoje Kanađana i jedan Švajcarac, ostao zarobljen u selu Kumjung nadomak planine Mont Everest. Ostali su odsječeni od svijeta i u strahu čekaju povratak kući. Jedini vid komunikacije im je internet, čiji signal samo na par minuta uspiju da uhvate. Kremenović je poručio da su trenutno na nadmorskoj visini od 4.000 metara i da ostaju dan-dva, dok vide postoji li mogućnost da uopšte dođu do kampa.

Markov brat Igor Kremenović kaže da su se juče jedva uspjeli čuti putem vajbera.

- Niko od alpinista nije povrijeđen, ali strahuju kako će se vratiti. Sve je porušeno. Spavaju napolju u improvizovanim kućicama. U grupi se jedna djevojka teško razboljela, pa sad čekaju da je prevezu na konju, jer su helikopteri angažovani u težim situacijama - kaže Igor, čiji je brat u Nepal stigao samo dan prije zemljotresa.

Na “Fejsbuku” se iz razorenog Nepala juče ujutro oglasio i banjalučki alpinista Petar Pećanac, koji je poručio da je na sigurnom.

- Molimo se za narod Nepala! Hvala vam na podršci - napisao je Pećanac iz Anapurne - jednog od planinskih vrhova na Himalajima.

Avanturistički duh Pećanca, prvog čovjeka iz BiH koji je prije nekoliko godina osvojio Mont Everest, odveo ga je 14. aprila u Nepal, ne sluteći kakva će ga katastrofa zadesiti.

- Hvala Bogu pa se javio. Cijela porodica je bila u panici. Sada je najvažnije da se bezbjedno vrati - rekao je njegov ujak Milan Vekić.

Vekić, koji je takođe planinar, vjeruje da će se Petar bezbjedno vratiti kući, pošto je iskusni alpinista. Očekuju ga 2. maja.

- Petar je u Nepal otišao preko “Ikstrim samit tima” iz Beograda i koliko sam od njih uspio da saznam, svi su se vratili u neki naseljeni dio - istakao je Vekić.

U “Ikstrim samit timu” juče su prenijeli riječi njihovog šefa ženske alpinističke himalajske ekspedicije Dragana Pećanca da su svi dobro i da je sve pod kontrolom.

- Srbija je u nedelju osvojila vrh Tarpu Čuli na 5.663 metra nadmorske visine. Sada smo u baznom kampu - poručio je Pećanac putem satelitskog telefona - jedinog načina na koji povremeno komunicira sa Beogradom.

Osmočlana ekspedicija iz Srbije, u kojoj se navodno nalazi i jedna djevojka iz BiH, treba da se vrati iz Nepala 2. maja. I alpinistkinje su preživjele dramu u razorenoj državi.

Marko Kremenović

Hvala vam svima što se brinete, ali ne mogu da odgovaram, jer je internet slab, a telefoni ne rade.

 

 

Petar Pećanac

Poruka za sve moje prijatelje. Mi smo dobro i na sigurnom. Molimo se za narod Nepala! Hvala vam na podršci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana