Бањалучки алпинисти: Планина се тресла, свуда около је смрт

Драгана Келеч
Бањалучки алпинисти: Планина се тресла, свуда около је смрт

Бањалука - Ситуација је јако компликована, за један дан нас је погодило 26 земљотреса, на срећу ја и мој тим смо добро. Нажалост, у кампу је погинуло више од 30 људи, а у главном граду више од 3.000.

Ту поруку је на “Фејсбук” профилу оставио алпиниста из Бањалуке Марко Кременовић, који је послије катастрофалног земљотреса који је разорио Непал и однио 3.700 живота са својом групом, у којој је двоје Канађана и један Швајцарац, остао заробљен у селу Кумјунг надомак планине Монт Еверест. Остали су одсјечени од свијета и у страху чекају повратак кући. Једини вид комуникације им је интернет, чији сигнал само на пар минута успију да ухвате. Кременовић је поручио да су тренутно на надморској висини од 4.000 метара и да остају дан-два, док виде постоји ли могућност да уопште дођу до кампа.

Марков брат Игор Кременовић каже да су се јуче једва успјели чути путем вајбера.

- Нико од алпиниста није повријеђен, али страхују како ће се вратити. Све је порушено. Спавају напољу у импровизованим кућицама. У групи се једна дјевојка тешко разбољела, па сад чекају да је превезу на коњу, јер су хеликоптери ангажовани у тежим ситуацијама - каже Игор, чији је брат у Непал стигао само дан прије земљотреса.

На “Фејсбуку” се из разореног Непала јуче ујутро огласио и бањалучки алпиниста Петар Пећанац, који је поручио да је на сигурном.

- Молимо се за народ Непала! Хвала вам на подршци - написао је Пећанац из Анапурне - једног од планинских врхова на Хималајима.

Авантуристички дух Пећанца, првог човјека из БиХ који је прије неколико година освојио Монт Еверест, одвео га је 14. априла у Непал, не слутећи каква ће га катастрофа задесити.

- Хвала Богу па се јавио. Цијела породица је била у паници. Сада је најважније да се безбједно врати - рекао је његов ујак Милан Векић.

Векић, који је такође планинар, вјерује да ће се Петар безбједно вратити кући, пошто је искусни алпиниста. Очекују га 2. маја.

- Петар је у Непал отишао преко “Икстрим самит тима” из Београда и колико сам од њих успио да сазнам, сви су се вратили у неки насељени дио - истакао је Векић.

У “Икстрим самит тиму” јуче су пренијели ријечи њиховог шефа женске алпинистичке хималајске експедиције Драгана Пећанца да су сви добро и да је све под контролом.

- Србија је у недељу освојила врх Тарпу Чули на 5.663 метра надморске висине. Сада смо у базном кампу - поручио је Пећанац путем сателитског телефона - јединог начина на који повремено комуницира са Београдом.

Осмочлана експедиција из Србије, у којој се наводно налази и једна дјевојка из БиХ, треба да се врати из Непала 2. маја. И алпинисткиње су преживјеле драму у разореној држави.

Марко Кременовић

Хвала вам свима што се бринете, али не могу да одговарам, јер је интернет слаб, а телефони не раде.

 

 

Петар Пећанац

Порука за све моје пријатеље. Ми смо добро и на сигурном. Молимо се за народ Непала! Хвала вам на подршци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана