Banjalučki Univerzitet prvi u BiH akredituje studijske programe

D. S.
Banjalučki Univerzitet prvi u BiH akredituje studijske programe

Banjaluka - Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak predao je juče vršiocu dužnosti direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Miroslavu Bobeku prijave za akreditaciju 16 studijskih programa ove visokoškolske ustanove.

Prema riječima Posavljaka, Univerzitet u Banjaluci je prvi u Srpskoj i BiH koji ulazi u proces akreditacije studijskih programa.

- Za svaki od studijskih programa urađeni su izvještaji o samovrednovanju, koji su dobili pozitivnu ocjenu Agencije za akreditaciju, nakon čega je završeno popunjavanje obrazaca prijave za akreditaciju studijskih programa. Očekuje nas i reakreditacija Univerziteta kao institucije. Na putu smo da dovršimo i taj posao - rekao je Posavljak.

Bobek je istakao da se akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa sprovodi u skladu sa evropskim standardima u visokom obrazovanju.

- Kreiranje studijskih programa treba da bude u funkciji kompetencija univerziteta, nastavnika i drugog stručnog osoblja koje ima naučnu i stručnu snagu da prenese to znanje studentima - kazao je Bobek, dodajući da, prema novoj verziji standarda, studenti aktivno učestvuju u kreiranju studijskih programa.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana