Бањалуци и Херцеговини у наредних 100 година пријете снажни земљотреси

Агенције
Бањалуци и Херцеговини у наредних 100 година пријете снажни земљотреси

Сарајево - Умјерен потрес магнитуде 3,2 степена по Рихтеру с епицентром код Требиња осјетио се јуче на ширем подручју Херцеговине и дијела Далмације.

Управо то подручје у Одјељењу за сеизмологију Федералног хидрометеоролошкога завода сматрају за једно од потенцијалних које у 100 година може, према математичком израчуну, погодити катастрофално разоран потрес.

Објашњава се како би се могли очекивати потреси максималног интензитета до 7 степени Меркалијеве скале, пише “Вечерњи лист” издање за БиХ.

“Потреси тог интензитета изазивају материјална оштећења на грађевинским објектима. У раздобљу већем од 100 година, према тим прогнозама, може доћи до разорних потреса у југоисточном и сјеверозападном дијелу БиХ (подручје Требиња, Неума, Бањелуке и планине Трескавице) који могу изазвати огромне материјалне штете на грађевинским објектима и однијети много људских живота”, упозорава се у прегледу који је израдио Федерални хидрометеоролошки завод.

Приликом потреса осмог степена већина људи пада, буде оштећено 25% кућа, неке слабије се руше. У влажном тлу и на падинама јављају се пукотине.

У посљедњих десет година најснажнији потрес забиљежен је на подручју Ливна, на самој граници с Хрватском, од 4,8 степена по Рихтеру. 


БиХ је при томе подијељена на сеизмички активне зоне и сеизмотектонске расједе у којима се генерирају потреси. Понајприје се то односи на централне дијелове динарског планинског система који је смјештен сјевероисточно од споја јадранске масе и Динарида.

Иначе, јадранска маса је дио афричке плоче и притиснута је између Апенина и Динарида.

Забиљежени потреси на подручју БиХ везани су управо уз подвлачење афричке под европску плочу. На територији БиХ се због тога готово свакодневно јављају потреси мање снаге од 3 степена Меркалијеве скале, које биљеже само уређаји Сеизмолошкога завода.

Снажнији потреси су, међутим, према стандардима, размјерно ријетки. Дубина потреса креће се од 4 до 35 км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана