Banjalučanka Svjetlana Blagojević iz Njujorka za Glas Srpske: Svi smo tužni, od crkve su ostale zidine

Danijela Stokanić
Banjalučanka Svjetlana Blagojević iz Njujorka za Glas Srpske: Svi smo tužni, od crkve su ostale zidine

Njujork - Slika velike vatre, koja je gutala krov i grede srpske pravoslavne crkve Sveti Sava na Menhetnu i plamen koji se dizao u vazduh na desetine metara ostaće mi pred očima cijeli život.

Ispričala je juče "Glasu Srpske" Svjetlana Blagojević iz Banjaluke, koja već duže vrijeme živi i radi u Njujorku, nedaleko od ove svetinje. To je za nju, kako kaže, najžalosnija vijest, posebno na veliki praznik Vaskrs.

- Naša crkva potpuno je izgorela, ostali su samo zidovi. Sva sreća pa niko nije stradao, a na molitvi to jutro bilo je oko 700 duša - rekla je Blagojevićeva.

Dodala je da se i ona bila spremila da sa majkom to jutro ode u crkvu, ali u međuvremenu su je pozvali sa posla.

- Kad sam završila obaveze na poslu, uputile smo se prema crkvi, a tamo smo imale šta i da vidimo. Nismo mogle prići blizu crkve, ali bilo je dovoljno da vidimo kako naša svetinje polako nestaje. Požar je gasilo više od 150 vatrogasaca - kazala je Blagojevićeva i dodala da im nisu dozvolili da se tu zadržavaju.

Blagojevićeva je, sutradan, s obzirom na to da živi veoma blizu, ponovo otišla do crkve da vidi da li su vatrogasci savladali vatrenu stihiju. Vjernici, koji su se tamo već bili okupili, nisu krili suze u očima.

- Iako je bio radni dan, u blizini crkve bilo je mnogo vjernika, a kako i ne bi, kada je ona bila od vitalnog značaja za mnoge Njujorčane poreklom iz Srbije i RS. Često smo u nju dolazili, a neki moji prijatelji su u njoj praktično i odrasli, krstili se i venčali - naglasila je Blagojevićeva.

Ona, ipak, kao i ostali Srbi u Njujorku, ne gubi vjeru u Boga i nada se da će se na ruševinama i zgarištu svetinje što prije uzdignuti obnovljena crkva.

Donacije

Naša crkva je izgorjela, a vatrogasci i dalje polivaju zidine vodom, piše u saopštenju na zvaničnom sajtu Saborne crkve Sveti Sava.

Starješine ove crkve pozvale su vjernike da donacijama pomognu njenu obnovu putem zvaničnog sajta, kao i putem njihove "Fejsbuk" stranice. Kako navode, moguće je donirati sredstva preko njihovog sajta, "pejpala" ili na adresu:

Serbian Orthodox cathedral of Saint Sava

20 West 26th Street

New York, NY 10010

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana