Ban Milosavljević tvorac urbanih obrisa Banjaluke

M. L.
Ban Milosavljević tvorac urbanih obrisa Banjaluke

Banjaluka - Ban Milosavljević, iako kritikovan i napadan u tom vremenu, napravio je urbane obrise grada, koji postoje i danas, vijekovima iza njega.

Istakao je ovo juče gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorivši izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom "Ban Svetislav Tisa Milosavljević i Banski dvor u Banjaluci", posvećenu obilježavanju 85 godina postojanja Banskog dvora Kulturnog centra.

- Lik bana Milosavljevića, kao simbola graditeljstva i vojne komponente, nalazi se i na grbu grada koji smo usvojili ove godine - rekao je Radojičić.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović je kazao da je ova izložba posvećena djelu i radu bana Milosavljevića, koji je, osim što je prvi ban Vrbaske banovine, čovjek čija su dostignuća trajna.

Arhivski savjetnik u Arhivu RS Verica Stošić je kazala da je izložba podijeljena u tri tematske cjeline, te da 128 eksponata svjedoči o događajima koji su se desili u tri posljednja vijeka.

- Prva cjelina posvećena je Svetislavu Tisi Milosavljeviću i svjedoči o njegovom porodičnom životu, ministrovanju, banovanju i graditeljstvu. Drugo poglavlje posvećeno je podizanju Banske uprave i Banskih dvora. Treća cjelina se odnosi na period poslije odlaska bana Milosavljevića iz Banjaluke - navela je Stošićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana