Балканска премијера филма Тежина ланаца два

Срна
Балканска премијера филма Тежина ланаца два

Бањалука - У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је одржана балканска премијера документарног филма "Тежина ланаца два", аутора Бориса Малагурског, у коме се анализирају догађаји који су услиједили након распада бивше Југославије.


Малагурски је истакао да се у филму деконструишу модерни митови о обећањима бољег живота и да су у њему интервјуисани многи еминентни стручњаци, међу којима су Ноам Чомски, Оливер Стоун, Карла дел Понте, Мајкл Парети, као и бивши директор CIA.

"Вјерујем да својим филмом могу да покренем људе на акцију, да почну да вјерују у снагу личног доприноса напретку друштва у коме живе", рекао је новинарима Малагурски.

Он је изразио задовољство што је премијери присуствовао велики број грађана.

Предсједник Уније студената Републике Српске Боривој Обрадовић нагласио је да се студенти Српске придружују младим људима из цијелог свијета који желе да чују и неку другу причу о догађајима након распада бивше Југославије, осим оне која је пласирана посљедњих година.

Премијери филма присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади Републике Српске, званице из културног, јавног и друштвеног живота.

У Дому омладине у Бањалуци сутра ће бити одржане двије пројекције овог филма, а 24. јануара још три на Машинском факултету бањалучког Универзитета - у 15.00, 18.00 и 21.00 час.

"Тежина ланаца два", од свјетске премијере на Монтекасино фестивалу у Јоханесбургу 20. новембра, до сада је приказана у Шведском филмском институту у Стокхолму, у Мексико Ситију, Ванкуверу, Торонту, Инсбруку, Штутгарту и Берлину.

Послије Бањалуке, пројекције овог документарног филма биће одржане и у Србији.

Организатор премијере у Бањалуци су Унија студената Републике Српске, Студентски парламент Универзитета у Бањалуци и Културни центар Бански двор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана