Babić: Članovi Mlade Bosne bili istinski heroji

Srna
Babić: Članovi Mlade Bosne bili istinski heroji

Kotor Varoš - Istoričar i književnik Jovan Babić iz Banjaluke istakao je večeras u Kotor-Varošu da su članovi pokreta "Mlada Bosne", koji su djelovali uoči Prvog svjetskog rata, bili istinski heroji svoga vremena, ali da je trebalo previše vremena da te istorijske činjenice izađu u javnost.

Na predavanju o istoriji srpskog naroda u periodu austrougarske vladavine na temu "Mlada Bosna i austrougarska ratna politika 1914-1918", Babić je istakao da je antagonizam kod članova "Mlade Bosne" izazivao i odnos austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda prema Srbima, koji je govorio da "Srbi nisu dorasli da se porede ni sa ciganima".

Predavanje je održano u prisustvu velikog broja Kotorvarošana u Srednjoškolskom centru Nikola Tesla, u organizaciji Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SKPD/ "Prosvjeta" Banjaluka i Opštinskog odbora "Prosvjete" Kotor-Varoš.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Borivoje Milošević govorio je o knjizi "Austrougarska ratna politika" autora Đorđa Mikića, gdje su detaljno opisani događaji iz tog perioda s namjerom da se čitalačka publika upozna sa istorijom srpskog naroda i značajem borbe za slobodu.

On je rekao da je Prvi svjetski rat u srpskoj istoriografiji donekle zapostavljen, te da mnoga pitanja još nisu obrađena, što predstavlja poziv mladim istraživačima da se nastave baviti ovim periodom.

Predsjednik Gradskog odbora "Prosvjete" Banjaluka Jelenko Bojić rekao je da će ovakvo predavanje biće održano u još šest opština u banjalučkom kraju.

On je podsjetio da će SPKD "Prosvjeta", u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu Vlade Srbije, obilježiti nizom manifestacija 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te da se veliki broj intelektualaca prihvatio dužnosti da radi na očuvanju identiteta svog naroda.

"Biće organizovana brojna predavanja, pozorišne predstave i izložbe kojima se želi ukazati da se istorija ne može mijenjati i da Srbi nisu krivci za početak Prvog svjetskog rata", rekao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana