BHRT pred gašenjem

Ž. D.
BHRT pred gašenjem

Sarajevo - Gubici BHRT-a za prva četiri mjeseca ove godine su 1,6 miliona maraka i ovaj javni servis je pred gašenjem, rekao je juče predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša tokom obraćanja članovima Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iznoseći podatke o poslovanju ovog emitera.

- Finansijski gubici u prošloj godini u odnosu na 2014. premašili su četiri miliona maraka, a ako bude nastavljen trend pada u 2016, moraćemo značajno redukovati program - istakao je Gotovuša.

Višečasovna rasprava na sjednici komisije kulminirala je nakon što je član Komisije Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH kazao da je odgovornost za primjenu zakona na Upravnom odboru sistema, te da je za stanje kriv Upravni odbor jer nije sprovodio zakon. Naveo je i da Upravni odbor uporno odbija da se izjasni o trećem kanalu na hrvatskom jeziku.

Gotovuša mu je odgovorio da ne postoji nijedan segment iz domena rada ovog emitera u kojem nije ispoštovan zakon, te da odluku o hrvatskom kanalu može donijeti samo Parlament.

Komisija je donijela zaključak da od Kancelarije za reviziju institucija BiH traži da obavi specijalnu reviziju poslovanja BHRT-a i o tome informiše Parlament. Komisija je takođe predložila Predstavničkom domu da formira interresornu radnu grupu koja bi u potpunosti analizirala primjenu postojećeg Zakona o javnom RTV sistemu. Usvojen je zaključak kojim se od Savjeta ministara traži da ubrza izradu prijedloga izmjena Zakona u dijelu koji se odnosi na RTV taksu.

Komisija je primila k znanju odluku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH o snižavanju cijena mobilne telefonije. Direktor RAK-a Predrag Kovač kazao je da su cijene usluga mobilnih operatera u BiH snižene od 12 do 25 odsto, te da će u narednom periodu biti još niže i da RAK planira da donese odluku i o sniženju cijena usluga fiksne telefonije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana