BHRT gasi signal, nema prenosa Evra

Vedrana Kulaga
BHRT gasi signal, nema prenosa Evra

Sarajevo - BHRT će 30. juna ugasiti signal zbog teške finansijske situacije u koju je zapao, a poslije te odluke sve je izvjesnije i da će gledaoci u BiH biti među rijetkima u svijetu koji će biti uskraćeni za prenos utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu.

Upravni odbor BHRT-a odlučio je juče da od kraja juna bude privremeno prekinuta produkcija i emitovanje programa.

- To je direktna posljedica duga entitetskih javnih emitera od 25 miliona KM. Dug FTV-a je dostigao 16,5 miliona, a RTRS-a 8,8 miliona KM - naveo je Upravni odbor BHRT-a.

Istakli su da institucije BiH nisu riješile dugotrajan problem naplate RTV takse i finansiranja javnog servisa te da je njihova odluka o gašenju signala iznuđena.

- Odluka najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse. Ova odluka imaće posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja. Odbor je naložio rukovodstvu BHRT-a da najuže sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena odluka. Ako ništa ne bude preduzeto, BiH će postati jedina evropska zemlja koja neće imati javni servis na državnom nivou - navedeno je u saopštenju Upravnog odbora BHRT-a, koje je potpisao predsjedavajući Esad Gotovuša.

Zbog katastrofalne finansijske situacije u BHRT-u sve je izvjesnije i da će BiH biti jedna zemlja u Evropi koja neće prenositi evropski fudbalski šampionat, koji će biti održan od 10. juna do 10. jula. BHRT-u danas ističe rok za uplatu 1,9 miliona franaka koji predstavlja dio duga prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

- Naložili smo menadžmentu da još jednom pregovara sa EBU i to je jedina šansa, jer novca nema - kazali su u Upravnom odboru BHRT-a.

Ako Evropljani ne budu imali razumijevanja za probleme javnog servisa BiH ljubitelji fudbala ostaće uskraćeni za čarolije majstora te igre, jer prema odluci UEFA nijedna komercijalna televizija ne može da preuzme prava prenosa.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović i član Upravnog odbora Slobodan Bošković nisu odgovarali na telefonske pozive.

Odbor sistema javnih RTV servisa u BiH davno je usaglasio novi model naplate RTV takse i uputio ga Savjetu ministara BiH. Komisija za saobraćaj i komunikacije trebalo bi da predloži rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH da zatraži od Savjeta ministara da se izjasni o novom prijedlogu za naplatu RTV takse, ali u komisiji za to nema saglasnosti. Dom naroda Parlamenta BiH prošle sedmice nije prihvatio finansijski plan ni planove programa BHRT-a za ovu godinu. Ovaj javni servis prošlu godinu je završio sa gubitkom većim od pet miliona KM.

Digitalizacija

Kulminacija krize u BHRT-u mogla bi dodatno usporiti i testno emitovanje digitalnog signala u BiH. Ono je trebalo da počne polovinom mjeseca, ali su ga zakočili administrativni problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana