БХ-Гас анархијом чува позицију монополисте

Срна
БХ-Гас анархијом чува позицију монополисте

Бањалука - Предузеће "Гас-Рес" саопштило је јуче да "БХ-Гас" не поштује одлуке и процедуре Агенције за енергетику Србије у вези са тарифама и закупом капацитета и да крши Устав БиХ јер им не дозвољава да испоручују гас потрошачима у Источном Сарајеву, желећи да на тај начин очува монополистичке и противправне позиције на тржишту.

- С обзиром на наше безуспјешне покушаје да нам буде омогућена испорука гаса у Источно Сарајево, требало би примијенити принцип реципроцитета и стопирати транспорт гаса за Сарајево и "БХ-Гас" гасоводом кроз РС све док нама не буде омогућена продаја и транспорт гаса за Источно Сарајево. "БХ-Гас" и Влада ФБиХ, не дозвољавајући испоруку гаса потрошачима у Источном Сарајеву, крше члан Устава БиХ који гарантује несметан и слободан промет робе, услуга и капитала - наводе у "Гас-Ресу" и додају да "БХ-Гас" не признаје ни Регулаторну комисију за енергетику РС.

У предузећу "Гас-Рес" наводе да је транспорт гаса и закуп капацитета за ФБиХ повезан и са гасним субјектима у РС.

- Транспорт гаса од Хоргоша, на граници Србије и Мађарске, до граничног прелаза Каракај у Зворнику "БХ-Гас" плаћа "Србијагасу" три пута мање него што "Гас-Рес" плаћа у цијени транспорта коју "Србијагас" наплаћује од "Гаспром експорта". На релацији од Зворника до Кладња дугој 40 километара "БХ-Гас" не плаћа накнаду предузећу "Сарајево гас" из Источног Сарајева који је власник тог дијела гасовода - наводи "Гас-Рес" и додаје да су регулаторне агенције РС и Србије утврдиле поступке и тарифе по енергетским правилима која владају у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана