Azrina misija nastaviće da živi

Anita Janković-Rečević
Azrina misija nastaviće da živi

Banjaluka - Azrin odlazak prevelik je gubitak za sve nas kojima je ova hrabra žena bila nesebična podrška, sestra, drug i najveći oslonac u borbi protiv opake bolesti. Vođeni njenom neumornom borbom nećemo posustati pred nedaćama koje nosi život, već ćemo nastaviti da koračamo stopama kojima je ona išla.

Istakla je ovo sekretar Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“ iz Banjaluke Suzana Kekić povodom smrti predsjednice ovog udruženja Azre Ikalović, koja je preminula u utorak nakon teške borbe protiv raka duge dvije decenije. Azra je sa samo 36 godina bila jedna od najmlađih žena u Banjaluci koje su oboljele od raka dojke u to doba, a kako bi pomogla ženama na koje se okomila ova bolest, 2003. godine je osnovala udruženje „Iskra“. Njen prvi cilj bila je borba za regulisanje osnovnih prava žena oboljelih od ove bolesti, za preglede, zakazivanje i dijagnostiku, a drugi edukacija omladine.

- Azra je bila divna osoba, koja je uvijek druge stavljala ispred sebe. Nastojala je da pomogne svakom, bez obzira na to da li je u pitanju savjet ili konkretna pomoć - naglasila je Kekićeva. Dodala je da se „Iskra“ zbog Azre, ali i svih drugih žena kojima je pomoć potrebna, neće ugasiti.

Regionalna direktorica WHEP programa za osnaživanje zdravlja žena Nela Hasić ističe da je Azra bila veliki borac za zdravlje, prava i dostupnost svega potrebnog ženama koje su se susrele s bolešću.

- Ona je svakoj ženi koja je prolazila liječenje bila uzor. Žena lider koja je davala svoj maksimum - rekla je Hasićeva.

Dodala je da su svi oboljeli znali da je banjalučka „Iskra“ adresa za pomoć, a Azra osoba sa velikim srcem i hrabrošću koja će uraditi sve da riješi probleme oboljelih.

Predstavnica Udruženja oboljelih od raka dojke „Narcis“ iz Gradiške Dobrila Dejanović ističe da se tokom desetogodišnjeg prijateljstva sa Azrom svakodnevno uvjeravala o kakvom humanisti i borcu je riječ. 

- Ona je mnogo doprinijela edukaciji oboljelih žena i zahvaljujući njoj mnoge naše članice su otišle u Banjaluku na pregled - rekla je Dejanovićeva.

Načelnik Centra za dojku u Univerzitetskom kliničkom centru RS Aleksandar Guzijan, koji je sarađivao sa Azrom, ističe da je ona bila žena ogromne, nesvakidašnje energije.

  • Fasciniralo me kod nje to što se suočavala sa teškom bolešću i velikim metastazama, a nikada je nisam čuo da se požalila na bolest koja ju je snašla. Donirala je posteljinu Centru i kada nismo tražili pomoć, a bila nam je potrebna - rekao je Guzijan i dodao da je Azra nebrojeno puta pokazala da postoji ljudskost i dobrota, na koju ne smijemo zaboraviti ni sada kada nje više nama.

Komemoracija i sahrana

Komemoracija u spomen na Azru Ikalović biće održana danas u 11 časova u banjalučkom Banskom dvoru Kulturnom centru, a sahrana u 14 časova na Novom groblju u Banjaluci.

- Azra je i u najgorim trenucima mislila na Savez i pred kraj života pozvala sve svoje prijatelje, poznanike i rodbinu da na sahranu ne donose i ne kupuju cvijeće već da novac za te namjene u vidu dobrotvornog priloga doniraju „Iskri“ kako bi nastavila svoju humanu misiju - kazala je Kekićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana