Авионом из Бањалуке до Берлина у априлу

Милијана Латиновић
Авионом из Бањалуке до Берлина у априлу

Бањалука - Највећа европска нискотарифна авио-компанија “Рајанер” најавила је да ће већ у априлу идуће године авиони са бањалучког аеродрома полетјети и ка Берлину.

На релацијама између Бањалуке и европских метропола, Брисела, Стокхолма и Мемингена, које су успостављене прије мјесец, путовало је 10.000 путника.

Представљајући први љетни распоред за Бањалуку у 2019. години, извршна директорица за продају и маркетинг “Рајанера” за Европу Ивана Хањс истакла је јуче да ће авиони ове компаније на релацији Бањалука - Берлин саобраћати два пута седмично, а путницима ће са бањалучког аеродрома идуће љето на располагању бити четири дестинације.

- Четири љетне руте ће омогућити превоз више од 135.000 путника преко бањалучког аеродрома, укључујући и нову руту за Берлин, са почетком у априлу 2019. године - истакла је Хањсова. Додала је да компанија послује у 37 земаља и има 87 база, те да су наручили 200 нових авиона.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић истакао је да је 10.000 путника у првих мјесец сарадње са “Рајанером” оправдало одлуку Владе Српске да покрене сарадњу с овим авио-превозником.

- Повећали смо грант аеродрому на 2,5 милиона марака, са досадашњих 1,9 милиона марака, како би био повећан и број запослених - рекао је Трнинић и подсјетио да је Влада РС у модернизацију бањалучког аеродрома уложила седам милиона марака.

Вршилац дужности генералног директора “Аеродрома РС” Душко Ковачевић рекао је да је сарадња са “Рајанером” на високом нивоу и додао да су летови ка европским метрополама у значајној мјери повећали профит аеродрома, те да ће коначне цифре бити познате почетком идуће године.

- Најљепши поклон за новогодишње празнике добили смо од “Рајанера”, а то је нова линија за Берлин. Изузетно смо задовољни овом сарадњом, а нашим путницима желимо да празнике проведу у најљепшим европским градовима у које сада могу брзо стићи са бањалучког аеродрома - рекао је Ковачевић и додао да отварање нове линије за Берлин значи могућност повезивања са више од 100 дестинација у Европи, Азији и Африци.

Ковачевић је истакао и да ће аеродром ускоро расписати конкурс за запошљавање десет нових радника са средњом стручном спремом који ће опслуживати авионе.

Први авион ирске компаније спустио се на писту у Маховљанима 30. октобра, а сат касније поново се винуо у облаке и одвезао путнике до Стокхолма, исписујући нову страницу историје домаћег ваздухопловства.

Авиони “Рајанера” на линији Бањалука - Стокхолм саобраћају уторком и суботом, а истим данима организован је и лет до Мемингена, док су летови ка Бриселу организовани понедјељком и петком.

Јефтине карте

Ивана Хањс је казала да заинтересовани већ могу резервисати годишње одморе преко “Рајанера” за љето 2019. године по најнижим цијенама. Она је додала да  путници до сутра у поноћ могу резервисати карте по цијени од 10 евра за летове у јануару и фебруару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана