Avion će čuvati usjeve i voćnjake

Anita Janković-Rečević
Avion će čuvati usjeve i voćnjake

Banjaluka - Zbog sve češćih olujnih oblaka i ćudljivog vremena koje predstavlja velike izazove za poljoprivredu, Republika Srpska planira nabavku aviona koji bi već od narednog proljeća mogao braniti usjeve i voćnjake od grada.

Avion opremljen za protivgradnu zaštitu predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i preduzeća “Protivgradna preventiva RS” juče je na aerodromu u Zalužanima kod Banjaluke predstavila delegacija protivgradne zaštite austrijske pokrajine Štajerska, koja ima veliku tradiciju, iskustvo i kvalitet u suzbijanju grada iz vazduhoplova.

Resorni ministar Boris Pašalić rekao je da ima mnogo štete na područjima u Srpskoj na kojima je zabranjeno dejstvo protivgradnim raketama, te da je zbog toga neophodna nabavka letjelice.

- U situacijama kada je zabranjeno ispaljivanje protivgradnih raketa ti avioni mogu letjeti i tako spriječiti i umanjiti štetu od grada. Letjelica može dejstvovati na gradonosne oblake srebro-jodidom na visinama od 500 do 2.000 metara - rekao je Pašalić.

On je naveo da će za kupovinu vazduhoplova biti usmjerena sredstva od protivgradne naknade koju plaćaju poljoprivrednici.

- Taj avion upravo treba našim proizvođačima i građanima, a, ako ne bude potrebe za nabavkom novih protivgradnih raketa u ovoj sezoni, možda ćemo za njega odvojiti sredstva do kraja ove godine - dodao je Pašalić.

Direktor “Protivgradne preventive RS” Tihomir Dejanović pojasnio je da  bi avion bio dobro rješenje u pograničnom dijelu Srpske, kao i zbog odvijanja avio-saobraćaja. Dodao je da je grad lani u Prijedoru, Banjaluci i Laktašima nanio štetu veću od 16 miliona KM, zbog čega se krenulo u projekat nabavke aviona. 

- Za nabavku i opremanje aviona po zapadnim standardima potrebno je najmanje dvije godine i mi ove godine planiramo nabavku, a naredne opremanje letjelice. Neopremljen avion košta od 150.000 do 200.000 KM, dok je za opremanje potrebno oko 50.000 evra - rekao je Dejanović i dodao da bi, u zavisnosti od finansija, avion mogao dejstvovati već od naredne protivgradne sezone.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković pozdravio je namjeru da se nabavi avion koji štiti od grada.

- Sve što je usmereno u zaštitu poljoprivrede i seljaka odobravamo i podržavamo. Ove godine protivgradna zaštita bila je zaista efikasna i spriječila milionske štete - kazao je Marinković. On je dodao da Srpska ulaže značajna sredstva u odbranu od grada, te da tome svjedoči nabavka radarskih sistema na Borju i Jahorini, koji nagovještavaju kretanje vazdušnih struja tako da strijelci mogu na vrijeme djelovati.

Obuka pilota

Austrijanci su tokom jučerašnje posjete Srpskoj obećali besplatnu obuku za jednog pilota.

- Besplatna obuka pilota iz RS trajaće dvije do dvije i po sezone. Ovi  avioni su se pokazali kao veoma dobri u sprečavanju šteta na usjevima - rekao je Dalibor Jelisić, koji u Austriji pilotira protivgradnim avionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana