Авио-компаније у БиХ избјегле да плате милион марака

nezavisne.com
Авио-компаније у БиХ избјегле да плате милион марака

Сарајево, Бањалука - Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (BHDCA) прошле године наплатила је свега 508.711 КМ накнада које ваздушни оператери плаћају по превезеном путнику и тони превезене робе у одласку, иако најједноставнија рачуница показује да је по том основу требало да наплати 1,7 милиона КМ.

Наиме, ваздушни оператери прошле године били су обавезни BHDCA уплатити накнаду по превезеном путнику у одласку од двије КМ и 30 КМ по тони превезене робе, а све то дефинисано је Одлуком о висини накнаде коју плаћају оператери ваздухоплова по превезеном путнику у одласку и висини накнаде коју плаћају оператери ваздухоплова по тони превезене робе у одласку са аеродрома у БиХ, коју је BHDCA донијела још 2017. године.

Према овој одлуци, накнада по превезеном путнику у 2017. години била је једну КМ, у 2018. години двије КМ, а ове године је три КМ, док је по тони превезене робе у 2017. години накнада износила 20 КМ, прошле године 30 КМ, а ове године 40 КМ.

“У 2018. години BHDCA наплатила је 501.320 КМ накнаде по путнику у одласку и 7.391 КМ накнаде за транспорт робе, што укупно износи 508.711 КМ. Међународни аеродром Сарајево једини доставља податке на основу којих BHDCA врши фактурисање и наплату наведене накнаде од авио-компанија”, рекли су нам у BHDCA.

У овој дирекцији наглашавају да су аеродромски оператери дужни доставити мјесечни извјештај о превезеним путницима и роби, и то по сваком оператеру појединачно, те да они углавном достављају те податке, али их не разврставају на начин на који би требало и у циљу наплате накнаде.

“Проблем је у томе што самом одлуком нису дефинисане санкције и нема посљедица по оператере који не поштују ту одлуку. Дакле, имају обавезу да плаћају, а не плаћају, и нико их због тога не може казнити и санкционисати и у томе је читав проблем”, испричао је извор “Независних”, додајући да није случајно то што је одлука тако “несрећно” дефинисана.

О проблемима наплате накнаде по превезеном путнику у одласку и тони превезене робе разговараће се сљедеће седмице на сједници Савјета министара БиХ, уколико буде одржана, а како незванично сазнајемо, један од закључака могао би бити измјена одлуке на начин да се предвиде санкције за оне који је не поштују.

Ако се узму подаци о превозу путника са аеродрома у БиХ из прошле године, може се закључити да је BHDCA остала без најмање милион КМ. Примјера ради, ако се узме у обзир да је прошле године по основу накнада за путнике у одласку наплаћено мало више од 508.000 КМ, то значи да је из БиХ авионом отишло око 250.000 путника, што није тачно с обзиром на то да званични подаци показују да је током прошле године авионом из БиХ путовало 857.509 путника, а ако се узме да је накнада по одлазећем путнику двије КМ по том основу требало је да буде наплаћено 1.715.018 КМ.

Слична ситуација је и са теретом, јер је прошле године по том основу наплаћено свега 7.391 КМ, што би требало да значи да је из БиХ авионима отишло свега 246 тона робе, а званични подаци говоре да је из БиХ на тај начин отишло око 800 тона робе.

У “Аеродромима Републике Српске” покушали смо добити информацију због чега не поштују одлука о плаћању накнаде по путнику и тони превезене робе у одласку, али на постављена питања одговоре нисмо добили до закључења овог броја “Независних”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана