Аутопутем 9. јануар бесплатно до краја године

Независне новине
Аутопутем 9. јануар бесплатно до краја године

Бањалука - Новоизграђеном дионицом аутопута "9. јануар" још се може возити бесплатно, а тако ће највјероватније остати до краја ове године, када је планирано увођење система наплате, али засад није позната цијена путарине, пишу Независне новине.

 Министарству саобраћаја и веза РС рекли су Незавосним да систем за наплату путарине на дионици аутопута Добој - Прњавор још није у функцији због жеље да се свим грађанима и привредницима неко вријеме понуди коришћење овог пута без накнаде.

''Пружићемо прилику како бисмо се сви заједно увјерили у бенефите које доноси аутопут у смислу брзине и безбједности. Тада ће сви корисници аутопута када се уведе наплата моћи одлучити желе ли користити аутопут са свим својим предностима и за то платити одређену накнаду или не'', кажу у ресорном министарству.

Они додају да су активности у вези с успостављањем наплате у току, а у наредних мјесец дана очекује се доношење уредбе којом се утврђује висина путарине.

У ЈП "Аутопутеви Републике Српске" рекли су да они спроводе низ активности на успостављању система наплате путарине на отвореној дионици аутопута "9. јануар", на правцу од Прњавора до Добоја. '

'Наплата путарине на поменутој дионици обављаће се на два наплатна мјеста, односно, на наплатној станици Прњавор и на наплатној станици Кладари, код Добоја. Ових дана у току је конкурсна процедура избора и пријема нових радника, који ће радити на поменутим наплатним станицама, као и у Центру за одржавање и контролу саобраћаја, чије је сједиште у Кладарима, код Добоја. Конкурс за пријем радника затворен је 20. октобра, а у наредном периоду, комисија, именована од стране Управе предузећа, обавиће свој дио посла, односно отварање и прегледање пристиглих пријава, као и разговор с кандидатима, који испуњавају услове прописане предметним конкурсом'', саопштено је из овог предузећа.

Они су додали да ће по избору и пријему радника слиједити обука, а након тога и званичан почетак рада наплатних станица на дионици аутопута "9. јануар". '

'Према првим процјенама, наплата путарине требало би да почне до краја календарске године, а што се тиче цијене путарине, њену висину утврђује Влада Републике Српске'', истакли у ЈП ''Аутопутеви РС''.

Према ријечима возача Дејана С., дионица аутопута му за сада скрати вожњу за петнаестак минута, када путујем из Бањалуке за Добој.

"Много је љепше возити се квалитетнијом дионицом. Тако штедите и возило и вријеме'', рекао је саговорник Независних.

Он сматра да ће се прави ефекат од аутопута за грађане осјетити тек када комплетна дионица до Бањалуке буде готова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана