Autoput Prijedor-Banjaluka do 2023?

RTRS
Autoput Prijedor-Banjaluka do 2023?

Banjaluka - Autoput Banjaluka-Prijedor trebalo bi, prema najavama, da bude završen 2023. godine. Krajem ovog mjeseca, Vlada Srpske počinje pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji koja će finansitati izgradnju.

Da li će višedecenijska želja stanovnika ovog dijela Srpske napokon biti ostvarena? Od ovog projekta mnogo očekuju lokalne zajednice, privredni subjekti i stanovnici sjeverozapadnog dijela Srpske.

Autoput koji će spajati Prijedor i Banjaluku, smatraju, donijeće mnoge pogodnosti.

Građani očekuju pogodnosti od povezivanja Prijedora sa, kako navode, svijetom. Nadaju se i da će taj autoput ići do Bijeljine. Ističu i da ljudi treba da se kreću, kao i prevoz robe, jer je sve to velika prednost.

Autoput je velika šansa za razvoj Prijedora, saglasni su u lokalnoj upravi. Sa novim putem,  boljom povezanošću s evropskim centrima, u Prijedor bi trebalo da stignu i novi investitori, a samim tim i radna mjesta.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, ističe da bi Prijedor i cijelu regiju te saobraćajnice otvorile prema svijetu, tako "da bismo postali još konkurentniji za dalji razvoj, prije svega, privrednih aktivnosti, ali i turizma".

Dijana Đaković, rukovodilac prijedorske kancelarije Privredne komore Srpske, naglašava da su Prijedor i opštine regije izvozno orijentisane šti potvrđuju podaci Privredne komore.

- Svakako da će putna komunikacija i pozitivna poslovna klima doprinijeti da se taj trend zadrži i u budućnosti - kaže ona.

Zadovoljni su i prevoznici. Ipak, smatraju da cijene za korišćenje autoputa treba oprezno formirati.

Prevoznik Igor Bebin uvažava ekonomski značaj izgradnje autoputa, ali podsjeća da treba imati u vidu i usaglašavanje cijena, te ekonomsku opravdanost da bi prevoznici mogli koristiti autoputeve u stopostotnom smislu.

Trasa autoputa od Banjaluke do Prijedora još nije poznata, ali se zna da će biti duga oko 40 kilometara, i da će, bez eksproprijacije zemljišta, koštati skoro 298 miliona evra. Projektna dokumentacija biće završena za dvije godine, nakon čega će početi izgradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana