Auto-mafija posustaje pred policijom

Anita Janković
Auto-mafija posustaje pred policijom

Banjaluka - Borba protiv auto-mafije u RS bilježi zavidne rezultate, pa je broj ukradenih automobila lani bio rekordno nizak u odnosu na posljednjih pet godina uprkos tome što lopovi koriste sve savremeniji alat za svoje "pohode".

Prema podacima iz policije i dalje su na meti lopova uglavnom vozila "folksvagen", "audi" i BMW.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS prošle godine su evidentirali 165 ukradenih vozila, što je za 17 automobila manje u odnosu na 2014. godinu, a pozitivan pad bilježe od 2011. godine.

- Osim automobila njemačkog porijekla povećan je broj krađa vozila francuskih proizvođača, a najviše "renoa" - rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Poslije krađe lopovi falsifikovanjem dobijaju nove identifikacione oznake, te vozila uglavnom prevoze u druge države, gdje ih uz lažnu dokumentaciju registruju i koriste kao legalna.

- Mnoga vozila se nakon krađe rastavljaju i završavaju na nekom od auto-otpada u zemlji ili inostranstvu - istakla je Miljanovićeva.

Ona je precizirala da u RS postoje organizovane kriminalne grupe koje se bave samo krađom automobila, dok su grupe na čijoj su meti samo skupocjena vozila novijeg datuma proizvodnje uglavnom povezane sa stranim kradljivcima.

- Tehnike za krađu su raznolike, od korišćenja originalnih ključeva, provaljivanja u vozilo pomoću sirovih ključeva za lomljenje brave, spajanja kablova do otimanja vozila uz prijetnju silom ili oružjem. Lopovi često idu u krađu sa specijalizovanim alatom tzv. "čupalicama" za vađenje uloška brave i dekodiranja elektronskim alatima - pojasnila je Miljanovićeva.

Vozila se najviše kradu na području Banjaluke, a auto-mafija vreba i automobile u Bijeljini i Doboju.

Za razliku od stanovnika ovih gradova vlasnici automobila u Trebinju ne treba toliko da strahuju za svoje četvorotočkaše. To potvrđuje i statistika da u ovoj godini u gradu platana nije ukradeno nijedno vozilo.

-  Zahvaljujući pojačanom radu policije, ne samo da nema krađe vozila u Trebinju, već se u rekordno brzo pronađu automobili koji su ukradeni u drugim gradovima RS, a nalaze se na ovom području - rekli su u Centru javne bezbjednosti Trebinje.

Na banjalučkom auto-otpadu "Marić" tvrde da nema dijelova ukradenih vozila niti im je nuđen otkup takvih dijelova.

-  Dijelove sad prodaje ko stigne, od mehaničara, limara do običnih građana. Vjerujem da kod mnogih ima dijelova ukradenih automobila, ali najveći dio tih dijelova prodaje se po internetu i u oglasima. Policija stalno "češlja" otpade, tako da sve i da hoćemo ne možemo prodavati ništa ukradeno - rekli su u auto-otpadu "Marić". 

Lažne krađe

Tridesetsedmogodišnji muškarac iz Banjaluke čiji su inicijali S. B. uhapšen je prošle sedmice nakon što je policiji u ovom gradu prijavio lažnu krađu automobila BMW, registrovanog u Beogradu.

S. B. je Centru javne bezbjednosti Banjaluka prijavio da mu je sa parkinga ukradeno vozilo. Operativnim radom policija je došla do postojanja osnova sumnje da je S. B. ovom prijavom počinio krivično djelo lažno prijavljivanje i pokušaj krivičnog djela osiguranička prevara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana