Аустрија зове куваре и конобаре

Данијела Стоканић
Аустрија зове куваре и конобаре

Бањалука - Незапосленим становницима БиХ указала се још једна прилика за посао у иностранству, с обзиром на то да Аустрија вапи за угоститељима пред зимску сезону, а зараде које нуде крећу се око 2.000 евра.

Како за послове, између осталог, у угоститељству не могу да пронађу довољно кандидата у својој земљи, аустријски власници ресторана, кафића, хотела и туристичких агенција окрећу се земљама западног Балкана, као ризници незапослених у овим струкама.

Из једне аустријске агенције за запошљавање, која је специјализована за проналажење послова кувара, конобара, рецепционера, собара, козметичара, физиотерапеута или масера у хотелима с четири или пет звјездица, истичу да је познавање њемачког језика основни услов за добијање посла.

- Конобари и рецепционери, односно радници који се сусрећу с гостима, њемачки језик морају да знају јако добро, док би кувари и собарице требало да знају основе језика - објаснили су у овој агенцији.

Радна мјеста углавном су у Тиролу и Салцбургу, а плата зависи од тога да ли се ради о сезонским пословима или о сталном запослењу на неодређено вријеме.

На евиденцији Завода за запошљавање РС закључно са 31. августом било је 248 незапослених кувара и готово 2.000 конобара.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ кажу да са Аустријом за разлику од Њемачке немају споразум о запошљавању, те да становници БиХ у ту земљу одлазе углавном индивидуално.

Са аустријским фирмама споразум нема ни бањалучка Агенција за посредовање при запошљавању "Спектар". Међутим, према ријечима директора Мирослава Вукајловића, на помолу је сарадња са чешком Привредном комором.

- Чешка је једна од држава која има најнижу стопу незапослености у Европској унији. Тако да очекујем велику потражњу наших радника. Осим тога, плате, рецимо возача, су више него у Њемачкој - казао је Вукајловић.

Додао је да становници који се одлуче за посао у Чешкој одлазе тек по добијању радне и боравишне дозволе, што је, каже Вукајловић, јако важно, јер многи други посредници раднике одводе на црно.

Бањалучанка Бојана Милић, која је прије неколико година на Филолошком факултету у Бањалуци завршила студиј њемачког језика и књижевности, планира одлазак у Аустрију, гдје ће током зиме радити у угоститељству у покрајини Ворарлберг.

- Ово ми није приви пут да током зимске сезоне радим у Аустрији, лани сам била у Гросглокнеру. Ту сам упознала једну другарицу, са којом ћу овај пут радити као собарица у једном аустријском хотелу - казала је Милићева.

Послови

Осим Аустрије и Њемачке велики број становника БиХ трбухом за крухом одлази у Словенију, Италију и друге европске земље.

Према подацима агенција за запошљавање БиХ, стране компаније највише вапе за угоститељима, грађевинцима и пољопривредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана