Асистенти чекају зарађени новац

Милијана Латиновић
Асистенти чекају зарађени новац

Бањалука - Асистенти у настави који раде са ученицима са потешкоћама у развоју мораће да причекају на исплату дијела септембарске плате, јер нису све школе још добиле обавјештење од Министарства просвјете и културе РС да им накнадно буде одобрено плаћање за тај мјесец.

Асистенти су на наставу дошли 1. септембра, када је почела школска година, али су уговоре потписали тек половином мјесеца, када је школама стигло одобрење од министарства, због чега су умјесто 350 марака добили накнаде умањене и до 50 одсто.

Борећи се за права дјеце, али и асистената, који су им десна рука и ослонац, група родитеља дјеце са потешкоћама у развоју доставила је министарству опомену да ће, уколико не изврше доплату накнаде за септембар асистентима, надокнаду тражити судским путем.

Из министарства увјеравају да ће асистентима бити надокнађен дио плате без којег су остали.

- Донијели смо одлуку да се школама, које су од почетка текуће школске године због тежине сметњи код ученика ангажовале одређен број асистената од 1. септембра, накнадно одобри плаћање асистената за тај мјесец, о чему су школе обавијештене - навели су из министарства и додали да су школе, с обзиром на то да оне ангажују асистенте и са њима склапају уговоре, дужне у наведеним случајевима извршити потребне корекције уговора.

Директорица бањалучке Основне школе „Иво Андрић“ Жељка Опачић је казала да обавјештење из ресорног министарства још нису добили.

- Имамо седам асистената који су неопходни дјеци у настави и свима нама. Опет се каснило са њиховом пријавом, али имамо обећања из министарства да ће тај јаз бити премоштени да ће им бити накнадно исплаћен тај дио плате - рекла је Опачићева и додала да проблеме треба рјешавати на вријеме да и догодине не би дошли у исту ситуацију.

У ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Бањалуци, у којој су ангажована два асистента, кажу да су обавјештење из министарства добили, али да су већ завршили обрачун за идућу плату, па ће асистенти морати причекати исплату за новембар да би добили и септембарски дио.

- Добили смо обавјештење у којем је наведено да ће ова грешка бити исправљена - рекао је директор школе Драган Ковачевић.

Асистенти у невјерици слијежу раменима и подсјећају да ово није први пут да су закинути за дио плате, те да је иста ситуација била и прошле године.

- У школи и од колега сам чула да је министарство обећало да ће нам платити тај дио за септембар, јер не желе да их родитељи туже - рекла је асистентица Дарка Церовић.

Из министарства су раније истакли да је у школама ангажовано 198 асистената.

Одобрење

Опачићева каже да су се школе у јуну обратиле министарству са захтјевом за одобравање ангажовања асистената.

- Зашто се са одобрењем каснило, не знам. Није лако ни родитељима, ни асистентима, а ни учитељима, али све морамо радити у интересу дјеце - рекла је Опачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана