Asfaltiraju na plus 40, inspekciji vezane ruke

Danijela Stokanić
Asfaltiraju na plus 40, inspekciji vezane ruke

Banjaluka - Veliki broj radnika čije je radno mjesto pod vedrim nebom ovih dana, kada živa na termometru dostiže 40 stepeni Celzijusa, prepušten je na milost i nemilost gazda, jer Zakonom o radu RS nije propisano koja je to najviša temperatura pod kojom smiju da rade.

Rupe u zakonu vezale su ruke inspektorima, koji nemaju uporište da kazne poslodavca koji insistira na tome da radnici obavljaju posao i po temperaturama koje su opasne po zdravlje.

Prizori građevinaca, putara, vozača koji pri ekstremnim vremenskim uslovima, kakvi su već danima u RS, okupani u znoju revnosno rade, na svakom su koraku. Mnogima od njih nije dozvoljeno da prave česte pauze, iako su na ivici izdržljivosti.

U Inspektoratu RS kažu da inspekcija postupa isključivo u skladu sa zakonom datim ovlašćenjima i nadležnostima, a kada je riječ o radu na otvorenom, u Srpskoj to pitanje nije zakonski definisano.

- Zakonom nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima koje bi poslodavci trebalo da obezbijede s ciljem zaštite zdravlja i bezbjednosti radnika. Takođe, nije propisano ni pri kojim uslovima bi poslodavci trebalo da obustave radove, jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika - kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da bez jasne zakonske regulative, koja bi definisala ovo pitanje, inspekcija nema zakonsko uporište da kazni poslodavce, apelujući još jednom na njih da povedu računa o zdravlju svojih radnika.

Član Predsjedništva Saveza sindikata RS Tane Peulić je istakao da nadležnima planiraju da upute inicijativu da bi što prije zakonom bio regulisan rad na visokim temperaturama, jer dosadašnji apeli nisu urodili plodom.

- Hitno treba zakonom odrediti koja je to optimalna temperatura do koje radnici, posebno oni na otvorenom, mogu da rade. Građevnici, radnici u poljoprivredi i drugi ne bi smjeli da rade na temperaturi višoj od 32 stepena - rekao je Peulić.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS u petak nam nisu odgovorili da li planiraju da izmijene Zakon o radu u ovom dijelu. Prethodnih dana apelovali su na poslodavce da preraspodijele posao da bi zaštitili radnike u najtoplijem dijelu dana.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić je rekao da poslodavci ne bi trebalo da radnike tjeraju da rade na visokim temperaturama. Dodao je i da nije čuo da bilo gdje postoji zakon kojim je regulisan rad na određenim temperaturama. Kada bi kod nas takva odredba i bila usvojena, ističe, malo ko bi se toga pridržavao.

Jedan od građevinaca, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da njegov poslodavac ne mari što temperatura prelazi 40 stepeni, te da ni u jednom momentu nije rekao da obustave posao dok je žega.

- Kad mu kroz šalu kažemo da je vrijeme da se malo odmorimo, on samo odmahne rukom i kaže da posao ne smije da trpi - kazao je radnik kojeg smo u petak zatekli kako asfaltira jednu banjalučku saobraćajnicu.

Ništa bolje nije prošao ni jedan od vozača gradskog prevoza, koji kaže da se u četvrtak umalo onesvijestio, zbog vrućine tokom vožnje.

- Sva sreća u autobusu nije bilo putnika. Pitao sam za slobodan petak da se odmorim, šef mi je rekao da mi nije ništa i da moram doći sutradan na posao, jer nema ko da me zamijeni - rekao je on.

"Bema"

Tehnički direktor Tvornice obuće "Bema" u Banjaluci Marinko Umičević jedan je od rijetkih poslodavaca koji je zaposlenima u proizvodnom pogonu skratio radno vrijeme za sat i po, te u potpunosti ukinuo drugu smjenu, zbog velikih vrućina.

- Sve dok traju ove vrućine radnici će s posla izlaziti ranije - rekao je Umičević i dodao da se, osim brige o zdravlju radnika, na ovako visokim temperaturama ne može ni obuća lijepiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana