Arsenal hladnog oružja pronađen kod migranata

Željka Domazet
Arsenal hladnog oružja pronađen kod migranata

Sarajevo - Sukob migranata u izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara okončan je izbadanjem jedne osobe nožem u leđa, dok je u objektima koje su koristili na području Bihaća pronađen arsenal hladnog oružja.

Upotrebi hladnog oružja u Salakovcu prethodila je tuča dvojice migranata iz iste zemlje juče oko sedam časova. Izbodeni migrant je prebačen u bolnicu, dok je napadač uhapšen.

- Situacija je pod kontrolom. Incident je izbio između dvije osobe, a ne veće grupe migranata - istakao je upravnik izbjegličkog centra Edin Denjo.

Sukob migranata u Velikoj Kladuši okončan je u petak tragedijom. Migrant iz Maroka podlegao je od posljedica povreda nanesenih hladnim oružjem. Poslije tog obračuna proteklog vikenda na noge je podignuto više od 100 policajaca koji su prečešljali svaki kutak koji koriste migranti.

- U pretresima objekata i prostorija koje koriste migranti u Bihaću pronađeni su brojni predmeti koji mogu da posluže za prekršaje i krivična djela - saopšteno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK).

Policija je u objektima đačkog doma u Borićima, nedovršene zgrade Doma penzionera i na drugim lokacijama za koje su postojala operativna saznanja da ih koriste za smještaj migranata, pronašla 36 noževa, dvije palice, čekić, skalpele, noževe za skalpel, makaze i odvijače.

- Nakon izvršenog pretresa sudu će biti dostavljen izvještaj i biće obaviještena Služba za poslove sa strancima BiH - izjavila je portparolka MUP-a USK Snežana Galić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je od izbijanja migrantske krize tvrdio da se njene dimenzije preuveličavaju i da nema opasnosti, izjavio je poslije jučerašnje sjednice Savjeta ministara da je bezbjednosna situacija u zemlji narušena.

- Sa svakim slučajem, koji na bilo koji način može da uznemiri javnost i izazove strah bezbjednosna situacija je narušena. Policijske agencije u izvještajima navode da je situacija zadovoljavajuća, ali se ne slažem sa takvim izvještajima. Postoji jedan broj migranata koji su konfliktni, skloni narušavanju javnog reda i mira i izazivanju tuča i koji su konzumenti droge zbog čega je neophodno da budu u izolaciji zatvorenog tipa - rekao je Mektić očito promijenivši ploču.

On je kazao da su na osnovu Zakona o strancima i Zakona o azilu za pitanje migranata pored Ministarstva bezbjednosti, Granične policije i Službe za poslove sa strancima nadležne i ostale policijske agencije u BiH.

- Svi imaju obaveze, to je zakon tako propisao. Neka vrsta nosioca aktivnosti je Ministarstvo bezbjednosti. Kantoni su nadležni za bezbjednost u centrima za smještaj migranata. Očekujem i da će lokalna policija pomoći u sprovođenju odluke da svi migranti moraju biti smješteni u centre za prihvat. Nadam se da bi tokom dana Vlada FBiH  mogla donijeti odluku kojom će za potrebe smještaja migranata Ministarstvu bezbjednosti ustupiti objekat “Agrokomreca” na području USK i kasarnu “Ušivak” u Hadžićima. To je prioritet svih prioriteta. Čekamo tu odluku jer će nam pomoći da stabilizujemo situaciju i da svi migranti koji se nalaze u BiH imaju smještaj - rekao je Mektić ističući da će kontrola i registracija kada budu smješteni u ta dva objekta biti mnogo lakša.

Migranti koji se nalaze u Velikoj Kladuši juče su u velikom broju organizovano krenuli prema graničnom prelazu kako bi pokušali da pređu hrvatsku granicu i domognu se EU. Granični prelaz su zbog toga blokirale jake policijske snage, a putnici su iz predostrožnosti preusmjereni na prelaze Izačić i Hadžin Potok. Situacija je potom normalizovana, a migranti su pristali da se vrati u Veliku Kladušu.

- Za svaki slučaj smo angažovali jake snage, pripadnike više policijskih stanica i specijalne jedinice MUP-a. Na sreću nije bilo potrebe za primjenom sile - rekao je  ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Mektić je rekao da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata na svoju teritoriju.

- Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi nismo još imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj migranata smo vratili u susjedne zemlje iz kojih su pokušali ući u BiH - rekao je Mektić.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH zasjeda svake sedmice, a prema podacima koji su juče predstavljeni Savjetu ministara zaključno sa 17. junom registrovana su 6.643 migranta u BiH koji su u ovoj godini ušli u BiH. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH izrazilo je 6.014, a to je učinilo 611 migranata.

Kako broj migranata raste situacija postaje sve složenija i u posljednje vrijeme česti su fizički sukobi, provale u kuće i krađe.

Osumnjičeni za ubistvo

Tužilaštvu USK biće predata dvojica migranata iz Alžira i Palestine, objavili su sarajevski mediji. Oni su osumnjičeni za ubistvo Marokanca A. L. koje se dogodilo u petak u Velikoj Kladuši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana