Армирачи кључали на плус 35

Д. О.
Армирачи кључали на плус 35

Бањалука - Уз сунце које им пржи у кациге и машине које зује у њиховим рукама, на шестом спрату зграде која ниче, армирачи су у петак на температури од 35 степени Целзијуса увезивали жељезне шипке.

- Добро је, добро је, ради се - махнули су нам, довикнувши са својих "високих" радних мјеста на једном од бањалучких градилишта које смо у петак обишли.

Нико од грађевинаца неће или не смије да се жали, јер врућине су им, како се шале, у опису посла. Расхлађују се, кажу, флашама и кантама воде. По неколико пута дневно се пресвуку, а имају и двије-три паузе од по 20-ак минута.

- Када некоме буде тешко и постане неиздрживо вруће, замијенимо се, али најгоре је армирачима, који се не могу склонити у хлад - казао нам је један грађевинац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић позвао је у петак све послодавце да због изузетно високих температура прерасподијеле радно вријеме и тако заштите здравље радника.

Ипак, ријетки су они који су тај позив и уважили, јер су на многим градилиштима, баш када је сунце било у зениту, многи грађевинци радили. Због високих температура љекари су имали више посла.

- Највише се јављају хронични болесници - рекли су у Дому здравља Станари.

Слична ситуација била је и у Дому здравља Пале.

Дежурни метеоролог Хидрометеоролошког завода РС Драшко Рудан каже да се и идућих дана очекује веома топло вријеме, а највише температуре биће од 30 до 37 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана