Апелантима скоро три милиона КМ

Срна
Апелантима скоро три милиона КМ

Сарајево - Грађанима који су се Уставном суду БиХ жалили на повреду права на суђење у разумном року закључно са септембром 2018. године из ентитетских и кантоналних буџета треба да буде исплаћена накнада штете од око 2.949.000 КМ, изјавио је судија и члан Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Горан Незировић.

Незировић је истакао да тај износ није коначан јер је Уставни суд у међувремену донио одређен број нових одлука и апелантима досудио новчану накнаду, а одређени број предмета тек треба да буде ријешен.

Према Незировићевим ријечима, очигледно да БиХ није организовала свој правни систем на начин који би спријечио претјерано трајање судских поступака.

“Фактори који утичу на одуговлачење судских поступака су многобројни, а неки од значајних су лоше регулисање територијалне надлежности судова, недовољан број судија, велики заостаци у предметима из претходних година, лоша рјешења у процесним законима која генеришу одуговлачење поступка, те лоши или нејасни материјални закони који не само да одуговлаче поступак већ непотребно генеришу нове судске поступке”, рекао је Незировић за сарајевско “Ослобођење”.

Он је додао да Кантонални суд у Сарајеву са садашњим бројем судија и уз пребацивање квантитативне норме, када би радио само предмете из претходних година, не би успио да их ријеши ни за три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана