Američka vizita u sobama u RS

Milijana Latinović
Američka vizita u sobama u RS

Banjaluka - Medicinski stručnjaci iz američke klinike "Mejo" putem video-vizita pomažu ljekarima Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra RS u liječenju pacijenata sa najtežim simptomima bolesti, što je jedinstven slučaj u regionu.

Istaknuto je ovo juče prilikom predstavljanja projekta "Teleedukacije i telemedicine" koji UKC RS uspješno realizuje sa ljekarima Ognjenom Gajićem iz "Mejo" klinike u Ročesteru i Emirom Festićem iz klinike u Džeksonvilu.

- Kolege nam ukratko, putem video-linka, prezentuju kliničku sliku pet pacijenata i plan liječenja, a mi im dajemo savjete kako bismo mi neke stvari uradili. Kroz takve vizite podučavamo ljekare i sestre najmodernijem načinu pristupa za sve probleme u intenzivnoj medicini - pojasnio je Gajić i dodao da je usavršavanje ključno za uspješno liječenje oboljelih.

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Peđa Kovačević rekao je da je proces razvoja nehirurške intenzivne medicine na ovim prostorima započeo prije desetak godina uz podršku institucija Srpske.

- Od februara prošle godine, kada je održana prva video-vizita, imali smo ih oko 70 do sada. Značaj ovog projekta je višestruk, prije svega u liječenju pacijenata, a zatim i zbog edukacije ljekara - rekao je Kovačević i dodao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u decembru prošle godine sertifikovalo ovaj vid edukacije.

Zamjenik direktora UKC-a RS Nenad Stevandić rekao je da je ova zdravstvena ustanova uvodeći video-vizite "preskočila" region.

- Tretman naših pacijenata u rangu je sa najprestižnijim svjetskim klinikama - rekao je Stevandić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić zahvalio je ljekarima klinike "Mejo" na svemu što čine za UKC RS i zdravstvo Srpske.

- Zdravstveni sistem ima svrhu samo ako uspješno liječi najteže pacijente, a naši ljekari spremni su da odgovore na najteže zahtjeve -  kazao je Bogdanić.

Vizite u bolnicama u RS

Stevandić je istakao da je cilj edukacija ljekara i uvođenje ovakovog vida komunikacije i u druge bolnice u Srpskoj.

- Pripremamo se za medicinu 21. vijeka. Mnoga zanimanja će tek nastati i treba na vrijeme da školujemo kadar - rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana